Românii sunt chemaţi la urne duminică, într-un scrutin cheie pentru restabilirea credibilităţii în rândurile investitorilor, politicienii de centru aflaţi la guvernare, orientaţi spre reformă, ai prim-ministrului Ludovic Orban, deţinând un avans restrâns în faţa social-democraţilor de opoziţie, comentează Reuters, într-un articol cu titlul ''Reforma fiscală şi corupţia în centrul atenţiei în alegerile parlamentare din Romania''.

Aflat la putere de un an, în ciuda faptului că oponenţii săi deţin majoritatea în parlament, Orban, în vârstă de 57 de ani, a declarat că va reduce o creştere cu 40% a pensiilor cerută de PSD, de stânga, despre care economiştii spun că ar împinge deficitul la peste 10% şi ratingul de credit acordat României la categoria ''junk'', conform Agerpres.ro.

El s-a angajat să oprească eforturile guvernelor conduse de stânga de a sabota independenţa tribunalelor, pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi utilizare necorespunzătoare a fondurilor, acuzaţii pe care PSD le neagă.

Orban a promis, de asemenea, în campanie să apropie mai mult România de curentul principal european după ani de populism fiscal şi instabilitate politică, coroborate cu neglijarea infrastructurii precare şi a serviciilor publice.

Dacă va câştiga alegerile de duminică, este de aşteptat ca PNL să încerce să formeze o coaliţie de guvernământ cu partidul progresist USR-PLUS. Analiştii au avertizat că cele două partide ar putea ajunge cu greu la un acord privind transparenţa şi numirile în poziţii-cheie.

EFE notează că un guvern de coaliţie cu USR PLUS, care face parte din grupul Renew Europe, este o formulă ce ar permite actualului prim-ministru al PNL, Ludovic Orban, să obţină un nou mandat, de data aceasta cu un sprijin parlamentar mai solid decât cel al guvernului minoritar pe care îl conduce după ce în octombrie anul trecut a răsturnat executivul social-democrat cu o moţiune de cenzură.

Împinşi de sărăcie, 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, în special în Europa de Vest, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, scrie AFP referindu-se la votul din străinătate pentru alegerile parlamentare.

În România, însă, nu ar trebui să fie mulţimi la vot: ca urmare a efectului combinat al pandemiei şi al oboselii electorale, rata de absenteism ar putea fi în jur de 60%, spun analiştii.

Cursa se anunţă a fi disputată, însă premierul Ludovic Orban, care a condus un guvern minoritar de centru-dreapta timp de un an, pare bine poziţionat pentru a-şi păstra postul.

Într-o regiune în care populiştii şi suveraniştii câştigă teren, Orban îşi arată ataşamentul faţă de valorile europene şi promite să modernizeze sistemele de sănătate şi educaţie cu infrastructuri îmbătrânite, sugrumate de pandemie.

Liberalii au un avantaj major: sprijinul popularului şef al statului Klaus Iohannis, provenit din rândurile lor.

Respingând acuzaţiile de "încălcare a Constituţiei", acesta din urmă a făcut o campanie deschisă pentru PNL şi a exclus revenirea la guvernare a social-democraţilor în timpul celui de-al doilea mandat al său, care durează până în 2024.

Vineri, în ultima zi de campanie, el a lansat un nou atac la adresa PSD, dorind ca "România să se separe definitiv de cei care au încercat să o deraieze de la cursul său european şi democratic".

Marele câştigător al alegerilor anterioare din 2016, acest partid a lansat o reformă controversată a sistemului judiciar care a suscitat avertismente severe din partea Bruxellesului. Această reformă a fost întâmpinată şi de un val de protest la o scară fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989.

Slăbit în continuare de încarcerarea pentru corupţie a fostului său lider Liviu Dragnea, PSD, care a dominat scena politică în ultimii 30 de ani, a fost eliminat de la putere printr-o moţiune de cenzură la sfârşitul anului 2019, dar rămâne majoritar în Parlament.

Chemându-i pe români să voteze în număr mare, Orban s-a angajat să menţină cursul reformelor preconizate de UE, în care România este membră din 2007, şi să relanseze economia, puternic afectată de pandemie.

Sursa foto: Balate Dorin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri