2021 pare a se transforma într-un an bun pentru China. În vreme ce restul lumii încă încearcă să limiteze efectele noului coronavirus, China – țară unde numărul noilor îmbolnăviri a fost foarte scăzut în ultimele luni – face progrese în privința repornirii economiei și atingerii obiectivelor sale geopolitice pe termen lung, scrie CNN.

Haosul din jurul tranziției prezidențiale din SUA nu a făcut decât să ușureze eforturile guvernului de la Beijing.

În SUA, perioada lungă de timp dintre alegerile prezidențiale și inaugurarea propriu-zisă a noului președinte generează mai mereu un anumit grad de confuzie cu privire la politicile de stat și lasă loc pentru neclarități. În prezent însă, refuzul lui Donald Trump de a accepta rezultatul alegerilor nu a făcut decât să exacerbeze aceste efecte.

Miercuri seara, mai mulți protestatari au luat cu asalt Capitoliul din Washington, în vreme ce politicienii au fost evacuați din clădire. Cel puțin patru persoane au decedat în urma violențelor.

În condițiile în care în America se discută acum despre terorism și lovituri de stat, este puțin probabil ca cineva din Washington să își mai îndrepte atenția către ce se întâmplă peste granițele țării. Așadar, guvernul din Beijing are cale liberă pentru a-și continua politicile pe plan internațional, reușind chiar în ultimele zile să bată palma cu oficialii Uniunii Europene cu privire la un acord major de investiții, care amenință puterea SUA de a sta în fața Chinei la masa negocierilor. De asemenea, China a lansat o campanie puternică de rețineri și arestări în Hong Kong, ținta fiind zeci de activiști și politicieni care formau opoziția democratică.

Echipa lui Joe Biden a criticat ambele mișcări ale guvernului din Beijing, deși președintele ales mai are două săptămâni până va intra oficial în funcție. Secretarul său de stat, Mike Pompeo, a dat publicității o declarație în care amenință China cu sancțiuni ca urmare a arestărilor din Hong Kong.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri