Premieră în Elveția: Referendum privind carantina

Elveția ar putea fi prima țară din lume care ar putea introduce un referendum prin care cetățenii să fie cei care să aleagă restricțiile impuse împotriva coronavirusului. Țara Cantoanelor va organiza un referendum care va avea loc cel mai probabil în luna iunie.

Ce șanse ar avea să treacă o astfel de inițiativă

Inițiativa organizării acestui referendum a fost adoptată de o asociație care a strâns 90.000 de semnături, necesare ca să se organizeze referendumul. Respectiva organizație își propune să limiteze puterea guvernului de la Berna, de a impune măsuri de încetinire a pandemiei, notează Digi24.

Votul este contra unui set de reguli impus de parlamentul elvețian, care dă putere de decizie executivului pentru a decide în regim de urgență cu privire la schimbarea legilor. Pachetul de legi care este vizat nu se referă însă doar la măsuri nepopulare, ci și la măsuri care ajută companiile și cetățenii care suferă din cauza măsurilor luate de guvern, mai scrie sursa citată.

În aceste condiții, referendumul are puține șanse să treacă, întrucât în Elveția inițiativele populare trec foarte rar, mai ales dacă partidele se opun.

Pe de altă parte, printre cele 90.000 de semnături sunt și ale unor cetățeni care protestează față de măsurile luate de guvern.

Citeste si:
Liga elvețiană de fotbal a interzis copiii de mingi
Liga elvețiană de fotbal a...

În plus, legea a intrat în vigoare deja, guvernul are posibilitatea să impună măsuri de lockdown", a explicat Alexandru Dobrinov, medic în Elveția.

Citește materialul integral pe Digi24.

Sursa foto: Marco Pregnolato/ Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri