Expert britanic: Noua tulpină a COVID-19 poate provoca un risc mai mare de deces

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că varianta coronavirusului SARS-CoV-2 detectată iniţial în Marea Britanie poate provoca un mai mare risc de deces, în plus față de faptul că este mai contagioasă. În conferința de presă din 22 ianuarie, acesta a lăsat un alt oficial britanic să explice rezultatele analizelor efectuate asupra noii tulpini.

''Am fost informaţi astăzi că, în plus faţă de răspândirea mai rapidă, se pare că acum există unele dovezi că noua variantă (a coronavirusului) poate fi asociată unui grad mai ridicat al mortalităţii'', a spus Johnson la un briefing de presă.

Sursa Video: Boris Johnson/ Facebook

Potrivit expertului britanic, noua tulpină COVID are o contagiozitate mai ridicată decât prima variantă existentă, cuprinsă între 30 și 70%.

”Știm că este mult mai contagioasă, însă nu știm încă de ce. În plus, noua tulpină nu are vreo preferință de vârstă, oricine se poate infecta”, a declarat expertul, în cadrul conferinței.

Citeste si:
Când speră Boris Johnson că lucrurile vor reveni la normal în...
Când speră Boris Johnson că...

Însă motivul major de îngrijorare este dat de riscul crescut de deces pe care noua variantă îl poate provoca. Conform primelor analize, dintr-o mie de pacienți infectați cu tulpina de bază, indiferent de vârstă, în jur de zece persoane ar deceda. În schimb, noua tulpină poate determina până la 30-40 de decese din aceeași sumă, de 1.000 de persoane infectate.

Ce spune premierul britanic despre vaccinuri

În privinţa vaccinurilor anti-COVID-19 deja dezvoltate, el a menţionat că datele existente în prezent arată că ambele vaccinuri aprobate deocamdată în Marea Britanie (AstraZeneca/Oxford şi Pfizer/BioNtech) sunt eficace atât împotriva variantelor anterioare ale coronavirusului SARS-CoV-2, cât şi a celor recent descoperite.

Mutaţia britanică a coronavirusului a devenit dominantă la Londra şi într-o parte a Angliei, provocând o creştere puternică a spitalizărilor şi deceselor, iar sistemul sanitar britanic a fost copleşit de valul de internări, această mutaţie fiind în prezent semnalată şi în afara Marii Britanii.

Spitalele din Marea Britanie, copleșite de pacienți

Numărul zilnic al infectărilor în această ţară începe să scadă sub efectul lockdown-ului, dar se menţine la valori ridicate, cu 40.201 de noi cazuri, pe 22 ianuarie, rămânând ridicat şi numărul deceselor, care au fost 1.401 în ultimele 24 de ore.

Citeste si:
COVID-19 | Au fost descoperite încă 24 de cazuri noi cu tulpina...
COVID-19 | Au fost...

Guvernul de la Londra încearcă să stăvilească răspândirea virusului printr-o campanie rapidă şi masivă de vaccinare, până în prezent fiind vaccinaţi circa 5.38 de milioane de britanici

Sursa foto: Boris Johnson/Facebook

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri