Deșerturile se întind pe 35% din suprafața Pământului, iar trecerea de cald la rece este una dintre trăsăturile definitorii ale acestui mediu. Temperaturile din Sahara pot scădea cu până la minus 24 de grade Celsius pe timp de noapte. Prin urmare, dacă plănuiți o călătorie pe timp de zi în deșertul din Africa de Nord aveți nevoie de multă apă, pentru a face față căldurii. Însă, dacă vă gândiți să petreceți și noaptea în zonă, ar fi bine să aveți și un sac confortabil de dormit în bagaj.

De ce au loc, totuși, aceste diferențe semnificative de temperatură?

Cercetătorii susțin că diferențele majore de temperatură sunt cauzate de doi factori: nisipul și umiditatea, scrie livescience.com.

Care este rolul nisipului

Nisipul este un element care nu reține foarte bine căldura. Când căldura și lumina solară lovesc nisipul din deșert, aceasta absoarbe ce primește, dar în același timp eliberează în aer căldura, potrivit unui Raport NASA din 2008. Pe timp de zi, radiațiile solare pe care nisipul le-a absorbit supraîncălzesc aerul, motiv pentru care temperaturile sunt foarte ridicate.

Pe timp de noapte, se întâmplă reversul medaliei. Pentru că nisipul nu poate reține căldura și pentru că nu există o altă sursă care să îl încălzească, atmosfera devine mult mai rece decât ne-am fi putut imagina.

Sursa foto: Pixabay

Umiditatea sau, mai degrabă, lipsa ei

Diferențele majore de temperatură duc și crearea aerului atât de uscat din deșert. În deșerturile aride precum Sahara sau Atacama, din Chile, umiditatea (vapori de apă din aer) este practic zero, iar spre deosebire de nisip, apa are o mare capacitate de a reține căldură.

Vaporii de apă din aer absorb căldura ca o pătură mare, invizibilă, împiedicând-o să se răspândească în atmosferă. În plus, aerul umed are nevoie de mai multă energie pentru a se încălzi, aceasta însemnând că și procesul de răcire poate dura la fel de mult.

Cu alte cuvinte, lipsa umidității în aceste regiuni aride permite încălzirea într-un timp foarte scurt, dar și răcirea, deopotrivă.

Cum ne putem adapta unor astfel de temperaturi

În ciuda acestei treceri bruște, animalele deșerturilor s-au adaptat condițiilor de trai.

”Pare că este cea mai mică problemă pentru ele. Marea provocarea este găsirea hranei și apei necesare supraviețuirii”, spune Dale DeNardo, specialist de mediu la Universitatea de Stat din Arizona.

Reptilele, specia predominantă în deșerturi, s-au adaptat foarte bine mediului arid, deoarece au sângele rece sau sunt ectotermice, ceea ce înseamnă că nu trebuie să investească energie pentru a menține aceeași temperatură a corpului. Astfel, reptilele folosesc această energie în alte activități, precum vânatul.

De asemenea, dimensiunile lor le ajută, unele dintre fiind mici, putând găsi fie locuri ferite de soare, pe timp de zi, fie o rocă mai caldă, pe timp de noapte.

Plantele, pe de altă parte, au de înfruntat o provocare și mai mare, pentru că ele nu se pot mișca și rămân în același loc.

”Acesta este motivul pentru care plante precum cactușii au dezvoltat un mijloc de apărare, conservându-și apa pe timp de zi. Însă și aceasta este o modalitate periculoasă, deoarece pot îngheța pe timp de noapte. Cele mai multe plante apar, în prezent, în zonele în care temperaturile nu scad atât de mult”, mai spune DeNardo.

Schimbările climatice în deșert

Nici deșerturile nu au scăpat de impactul încălzirii globale.

”Încă analizăm în ce măsură pot fi afectate deșerturile de schimbările climatice, dar cu siguranță, vom asista la modificări. Pentru cele mai multe zone aride, estimăm o creștere a temperaturilor cu până la 2 grade Celsius”, a comentat DeNardo.

Sursa foto: Facebook Jurnal de Vreme/ almqarmngala.alhdat / Instagram.com

Aceasta înseamnă că nopțile din deșert vor începe să se încălzească, dar nu vor fi la același nivel cu temperaturile de peste zi.

Sursa foto: Facebook Jurnal de Vreme/ almqarmngala.alhdat / Instagram.com

Însă marea problemă ține, de fapt, de cantitatea de precipitații pe care deșertul o furnizează animalelor.

”O să fie foarte dificil. Experimentăm deja ani ploioși și ani secetoși. Și chiar dacă un an este mai ploios, e nevoie de doar 12 luni de secetă serioasă ca răul să fie făcut”, a conchis DeNardo.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri