Boris Johnson a declarat că speră la o revenire la o viaţă aproape normală până la sfârşitul lui iunie în Anglia, cu prilejul prezentării strategiei sale de ieşire din izolare care se vrea "prudentă", dar "ireversibilă" şi care va începe prin redeschiderea şcolilor la începutul lui martie.

Ţara din Europa cea mai afectată de coronavirus cu peste 120.000 de morţi. Regatul Unit a intrat în lockdown pentru a treia oară la începutul anului în contextul unei explozii a epidemiei din cauza unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, care a făcut ca spitalele să fie aproape depăşite, arată Agerpres.

Marea Britanie va relaxa gradual restricțiile. Când se redeschid școlile

Potrivit unui calendar decis de fiecare dintre cele patru naţiuni, ţara se pregăteşte să relaxeze puţin restricţiile, după ce măsurile şi campania de vaccinare masivă au dus la o scădere a numărului contaminărilor, spitalizărilor şi deceselor.

"Nu putem persista pe termen indefinit cu restricţii care ne slăbesc economia, bunăstarea mentală şi psihică şi şansele în viaţă ale copiilor noştri", a explicat prim-ministrul Boris Johnson în faţa deputaţilor, prezentând un plan în patru etape pentru Anglia.

"De aceea este esenţial ca această foaie de parcurs să fie prudentă dar şi ireversibilă. Prezentăm aici ceea ce sper şi cred că este un drum dus către libertate", a subliniat el.

În Anglia, naţiunea cu cea mai mare populaţie (56 de milioane de locuitori), şcolile vor fi primele care vor beneficia de relaxarea restricţiilor, acestea urmând să fie redeschise pe 8 martie.

Începând cu 29 martie, consemnul de a rămâne la domiciliu va fi ridicat şi reuniunile în exterior, limitate la şase persoane sau două gospodării diferite, vor fi autorizate.

Când se redeschid magazinele, saloanele și restaurantele

Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, pub-urile (dar numai în exterior) şi muzeele vor trebui în schimb să aştepte până la 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele (cu maximum 10.000 de persoane), hotelurile şi restaurantele (în interior) vor urma pe 17 mai, dată de la care membri din gospodării diferite se vor putea întâlni în interior.

Dacă situaţia sanitară o permite, restricţiile care limitează contactele sociale vor fi ridicate la 21 iunie cel mai devreme, la fel ca şi consemnul de muncă la domiciliu.

Boris Johnson a afirmat că orice decizie va fi luată în funcţie de elementele ştiinţifice pe care le va avea la dispoziţie, precum eficienţa vaccinurilor anti-COVID şi a scăderii numărului de spitalizări.

Guvernul şi-a bazat strategia de ieşire de criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie, care este la apogeu. Un adult din trei a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane, şi până la jumătatea lui aprilie toţi cei de peste 50 de ani ar urma să fie vaccinaţi măcar cu o singură doză.

Guvernul a promis că toţi adulţii vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID până la sfârşitul lui iulie.

Eu sunt convins că programul de vaccinare a schimbat situaţia în favoarea noastră.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii

Chiar înainte de aceste anunţuri, anumite sectoare economice afectate sever de pandemie, precum HORECA, şi-au exprimat nemulţumirea pentru că nu pot deschide mai devreme.

"Pub-ul a fost mereu mai mult decât un simplu loc pentru a bea. Acolo mergem pentru a ne conecta, pentru a forma o comunitate", a pledat Emma McClarkin, directoare generală a British Beer & Pub Association (BBPA), pledând pentru redeschiderea lor.

Opoziţia laburistă se pronunţă pentru o reducere a TVA pentru a ajuta acest sector. "Trebuie să facem în aşa fel încât să susţinem companiile" pentru a asigura "supravieţuirea" lor, a declarat duminică liderul laburist Keir Starmer.

În Regatul Unit, fiecare dintre cele patru naţiuni îşi decide propria strategie în materie de ieşire din izolare. În Scoţia şi în Ţara Galilor, şcolile s-au redeschis progresiv de luni, începând cu cele mai mici clase primare.

Deşi se pregăteşte pentru ieşirea din izolare, guvernul a înăsprit controalele la frontiere pentru a evita importul de tulpini străine. De lunea trecută, rezidenţii britanici şi cetăţenii irlandezi care ajung în Anglia din 33 de ţări clasate ca fiind de risc trebuie să petreacă zece zile în carantină într-un hotel, pe cheltuiala lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri