Guvernul premierului Pedro Sanchez a aprobat vineri un pachet de asistenţă în valoare de 11 miliarde de euro pentru a ajuta IMM-urile din Spania să facă faţă crizei economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), inclusiv un ajutor direct de şapte miliarde de euro, transmite Reuters.

Conform Agerpres, trei miliarde de euro vor fi alocaţi pentru restructurarea voluntară a datoriilor împrumuturilor garantate de stat care au fost acordate de bănci companiilor afectate de pandemie - multe în industria turismului -, iar un miliard de euro vor veni sub forma unor injecţii de capital.

"Durata şi impactul economic al pandemiei sporeşte riscul supraîndatorării... Acţionând la momentul oportun, vom evita costuri mai ridicate în viitor", le-a spus jurnaliştilor ministrul Economiei, Nadia Calvino, după şedinţa Cabinetului.

Anularea datoriilor va fi o măsură de ultimă instanţă, a precizat oficialul spaniol.

Pachetul de asistenţă este menit în principal să ajute companiile din industria ospitalităţii să-şi reducă datoriile excesive făcute în ultimul an pentru a atenua efectele restricţiilor asupra turismului şi asupra mobilităţii în general şi să-şi îmbunătăţească solvabilitatea.

Ca parte a sprijinului alocat turismului, componenta de ajutor direct include două miliarde de euro pentru companiile din Insulele Baleare şi Canare, două regiuni afectate sever de restricţii.

Sectorul spaniol al ospitalităţii s-a plâns că nu a beneficiat de acelaşi ajutor ca alte state UE, indicând reducerea TVA la serviciile de catering în Germania sau reducerea contribuţiilor la asigurările sociale în Franţa.

Numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autorităţile au impus restricţii de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE).

Spania a primit doar 19 milioane de turişti străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiştilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricţiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri