Atât premierul landului Bavaria, Markus Soeder, cât şi liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, sunt dispuşi să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcţia de cancelar şi să conducă partidul în alegerile din septembrie, au declarat cei doi în timpul unor întâlniri la partid.

Laschet şi Soeder au avut un dialog amical sâmbătă. Amândoi am declarat că suntem gata (să candidăm pentru nominalizare), a declarat Soeder.

Cursa a fost dedicată succesului partidului în ansamblu şi a ceea ce este mai bun pentru ţară şi, dacă CDU este gata să-l susţină, îşi va depune oferta, a spus liderul bavarez. El a cerut, de asemenea, participarea facţiunii parlamentare la luarea acestei decizii.

Anterior, Soeder, care conduce partidul soră regional al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria, şi-a declarat modest ambiţiile, insistând în mod regulat că patria sa politică rămâne Bavaria.

Presiunea creşte în CDU pentru a numi un candidat la alegerile parlamentare din 26 septembrie, la care Merkel nu se va afla în fruntea partidului său pentru prima dată în 16 ani.

"Dacă iau în considerare sentimentul general din CDU, decizia ar trebui să vină destul de repede", a declarat Laschet duminică pentru ziarul Bild am Sonntag.

Şi alte personalităţi de top ale partidului au cerut o decizie rapidă. "Suntem foarte interesaţi ca această chestiune să se rezolve rapid", a spus Ralph Brinkhaus, liderul facţiunii parlamentare CDU.

Membrii CDU devin din ce în ce mai nervoşi pe măsură ce sprijinul pentru partid în sondaje scade. Uniunea CDU-CSU se bucură în prezent de doar 26% - 28,5% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative din 26 septembrie, cu aproape zece puncte mai puţin decât în februarie şi o scădere abisală faţă de anul trecut, când a urcat la 40%, scrie Agerpres.

Prin urmare, unii par să-l susţină pe Soeder în calitate de candidat la cancelar, care, potrivit sondajelor, a fost favoritul publicului pentru funcţie.

Dar, în general, depinde de CDU să prezinte un candidat. CSU, un grup regional, a reprezentat doar de două ori întreaga tabără conservatoare la alegeri, ambele eşecuri, aminteşte AFP.

Armin Laschet, ales abia din ianuarie pentru a conduce CDU, acumulează, la rândul său, eşecuri. Propunerea sa recentă de izolare severă, dar scurtă, pentru a reduce al treilea val de contagiune a stârnit critici şi chiar batjocură. Pentru oficialul ales în fruntea partidului, perceput de mult ca moştenitorul politic al Angelei Merkel, dificultatea este de a întruchipa atât continuitatea, cât şi reînnoirea.

Urgenţa numirii unui candidat este cu atât mai mare pentru CDU cu cât social-democraţii (SPD) au soluţionat problema de câteva luni, nominalizându-l pe actualul ministru al finanţelor, Olaf Scholz. Verzii vor decide pe 19 aprilie.

Încă nu este clar când mai exact va fi luată decizia referitoare la nominalizarea conservatorilor. Soeder şi Laschet au fost iniţial de acord să decidă cine va candida la alegeri până cel târziu în mai.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri