NASA a ales compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru realizarea modulului lunar cu ajutorul căruia agenţia spaţială americană intenţionează să repună un om pe Lună în acest deceniu, începând cu anul 2024, în cadrul programului Artemis.

Modulul lunar urmează a transporta inclusiv prima femeie astronaut care va aseleniza, în cadrul programului NASA. De asemenea, un alt scop al programului lunar îl reprezintă aselenizarea primului astronaut de culoare, potrivit BBC.

Vehiculul spaţial va avea la bază actuala rachetă Starship, testată în prezent de compania SpaceX.

Contractul NASA, în valoare de 2,89 miliarde de dolari a fost câştigat de compania lui Elon Musk care a concurat împotriva unui consorţiu din mai mult companii din care a făcut parte şi Jeff Bezos, care deţine şi el o companie aerospaţială. În cadrul licitaţiei, SpaceX a venit cu oferta cu preţul cel mai mic.

Modulul lunar care va fi dezvoltat de SpaceX va fi folosit pentru transportarea astronauţilor de pe modulul de comandă care va orbita în jurul Lunii până pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Noul modul lunar este mult mai spaţios decât cel folosit în cadrul misiunilor Apollo din perioada 1969-1972 în cadrul cărora NASA a reuşit să pună 12 oameni pe Lună.

Vehiculul SpaceX va fi denumit Human Landing System (HLS).

NASA are în vedere reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună în cadrul programului Artemis, care va include şi înființarea unei baze permanente pe Lună după 2030 - un loc în care astronauții să poată sta perioade îndelungate și din care să organizeze expediții la polul sudic al satelitului Pământului.

De altfel, NASA are în vedere ca aselenizarea să aibă loc exact în zona polului sudic al Lunii - o regiune care abundă în rezerve de apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi ulterior folosite pentru a fi convertite în combustibil sau aer respirabil pentru viitorii locatari ai bazei lunare.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri