La 35 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, din Ucraina care s-a dovedit a fi cel mai grav accident nuclear din lume, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu, îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate.

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar”, spune Neil Hyatt, chimist cu materiale nucleare la Universitatea din Sheffield. Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure sau vor necesita intervenții suplimentare pentru a evita un alt accident de mare amploare, potrivit sciencemag.org.

Senzorii urmăresc o creștere a numărului de neutroni, un semnal de fisiune, care circulă dintr-o cameră inaccesibilă, a spus săptămâna trecută Anatolii Doroshenko de la Institutul pentru Probleme de Siguranță a Centralelor Nucleare (ISPNPP) din Kiev, Ucraina, în timpul discuțiilor despre dezmembrarea reactorului.

Foto: Shutterstock

„Există multe incertitudini. Dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”, spune Maxim Saveliev al ISPNPP.

Numărul de neutroni crește încet, spune Saveliev, sugerând că managerii mai au câțiva ani pentru a afla cum să rezolve propriu zis această amenințare. Orice remediu pe care el și colegii săi îl vor găsi vor fi de un interes deosebit pentru Japonia, care face față consecințelor propriului său dezastru nuclear de acum 10 ani la Fukushima, notează Hyatt. „Este o magnitudine similară a pericolului.”

Spectrul fisiunii critice din ruinele nucleare a bântuit de mult Cernobîl. Când o parte din nucleul reactorului de la Unitatea Patru s-a topit, la 26 aprilie 1986, tije de combustibil de uraniu, tije de control din grafit și nisip au fost aruncate pe miez pentru a încerca să se stingă focul topit din care curgea practic lavă. Această lavă a curs în camerele subsolului halelor reactorului și s-a întărit în formațiuni numite materiale care conțin combustibil (FCM), care sunt încărcate cu aproximativ 170 de tone de uraniu iradiat ( 95% din combustibilul original).

Sarcofagul din beton și oțel numit Adăpost, ridicat la 1 an după accident pentru a adăposti rămășițele Unității Patru, a permis apei de ploaie să pătrundă. Pentru că apa încetinește, sau moderează, neutronii și, astfel, își mărește șansele de lovire și despicare a nucleelor de uraniu, greu ploile ar duce uneori la creșterea numărului de neutroni.

După o ploaie din iunie 1990, un om de știință de la Cernobîl, care a riscat expunerea la radiații pentru a intra în sala reactorului deteriorat, a intrat și a pulverizat soluție de azotat de gadolinium, care absoarbe neutroni, pe un FCM de care el și colegii săi se temeau că ar putea fi critic. Câțiva ani mai târziu, fabrica a instalat aspersoare de azotat de gadolinium pe acoperișul adăpostului. Cu toate acestea, spray-ul nu poate pătrunde în mod eficient în unele camere de la subsol.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri