Sunt multe țări în care sunt folosite sisteme de supraveghere a activității angajaților, în special a celor care lucrează în birouri sau în online, dar în China aceste soluții sunt duse la extrem, iar cultura chineză naște situații mai rar întâlnite.

Un tânăr programator chinez, Jiang Yi, 32 de ani, născut la Beijing, știa că la ultimul său loc de muncă era urmărit din momentul în care s-a conectat la rețeaua angajatorului său, dar nu se aștepta la un control atât de strict asupra activității sale. Compania la care lucra folosea un software special, denumit DiSanZhiYan (sau „Al treilea ochi”) pentru a-i pune pe toți angajații săi sub o supraveghere strictă

"Lucram 12-16 ore pe zi scriind cod. Am cedat când șeful meu a venit într-o zi, fluturând o bucată de hârtie și întrebându-mă de ce am vizionat două videoclipuri în loc să-mi fac treaba", a spus Jiang, citat de Insider.com.

Angajații urmăriți minut cu minut din software-ul de supraveghere

Similar cu unele programe de monitorizare a angajaților utilizate în SUA, cum ar fi CloudDesk, sistemul monitorizează activitatea angajaților pe web, dar și perioadele de inactivitate. În cazul software-ului „Al treilea ochi”, lucrurile merg chiar mai departe.

Pe lângă monitorizarea aplicațiilor de mesagerie și transmiterea în timp real a activităților fiecărui angajat, software-ul îi alertează pe angajatori atunci când un muncitor vizionează videoclipuri pe site-uri de streaming sau se uită pe site-urile cu oferte de locuri de muncă.

Retail jobs

Jiang a povestit că erau create „rapoarte de eficiență” săptămânale pentru angajatorii săi. Aceste rapoarte includeau informații despre absolut orice timp de activitate, minut cu minut, clasificate în funcție de site-ul web și aplicație.

"Sistemul îi face pe angajați să se teamă. Știu că sunt supravegheați de-a lungul turelor lor de lucru de 12 ore. Stilul de viață 9-9-6 este unul infernal, așa că nu trebuie să mai trăiască și cu frică", a spus Jiang.

9-9-6, vine de la programul de 12 ore pe zi în intervalul 9:00 și 21:00 și șase zile pe săptămână.

Potrivit Jiang a spus că unii dintre colegii săi s-au simțit chiar obligați de sistem să lucreze „007” de zile - un termen de argou care se referă la ture online de 24 de ore pe zi.

Citeste si:
Noi restricții în Olanda, din cauza creșterii numărului de cazuri...
Noi restricții în Olanda, din...

Există aplicații care contorizează și timpul petrecut la toaletă

Pe site-ul companiei care a dezvoltat „Al Treilea Ochi”, sistemul este descris ca fiind „atotputernic, controlator și stabil” și „adaptabil cu toate mijloacele de supraveghere”. Acesta enumeră aproximativ o mie de clienți, variind de la entități guvernamentale la corporații tehnologice.

Astfel de sisteme de monitorizare nu sunt noi în China. În 2018, aplicația de supraveghere mobilă Zhongduantong a fost dezvoltată pentru a urmări locațiile angajaților în timp real. Până în prezent, o listă cu aproximativ 347 de companii utilizează aplicația, care poate monitoriza cât timp angajații petrec în toaletă până unde se află exact în timpul orelor de birou.

Sangfor Technologies, care oferă sisteme de monitorizare online, a dezvoltat, de asemenea, o modalitate prin care companiile pot urmări istoricul navigării mobile și înregistrările de utilizare a aplicațiilor ori de câte ori utilizează Wi-Fi-ul companiei.

Citeste si:
Republica Moldova și-a achitat datoriile la Gazprom
Republica Moldova și-a...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri