Poate v-ați aștepta ca o stea cât mai mare să fie și mai încinsă, în condițiile în care consumă mai multă materie decât stelele de mici dimensiuni, dar Universul este gata să contrazică orice așteptare.

Ei bine, chiar și în cazul stelelor, care sunt concentrații vaste de plasmă încinsă la temperaturi greu de imaginat, suprafețele mai mari ajută la o disipare a excesului de căldură mult mai rapidă.

De altfel, giganții stelari se numără printre cele mai mai puțin fierbinți stele din cosmos.

Ca să o luăm cu începutul, o stea trebuie să ajungă la o temperatură la nivelul nucleului de cel puțin 4 milioane de grade Celsius. Această temperatură este necesară pentru a iniția reacția de fuziune nucleară a hidrogenului, în urma căreia o stea începe și produce heliu.

Cu cât ne distanțăm de nucleul unei stele, temperatura scade drastic, ajungând în interiorul fotosferei la o temperatură de aproximativ 50.000 de grade Celsius. La suprafață, temperatura poate scădea la doar câteva mii de grade Celsius.

Retail jobs

Stelele gigant roșii ne inspiră ideea de căldură extremă, dar se numără, de fapt, printre cele mai „reci” stele din univers. Un gigant roșu poate avea o temperatură la suprafață între 2.000 și 4.000 de grade Celsius.

Va fi o etapă pe care o va atinge și Soarele nostru, care este clasificat în prezent ca fiind o stea galbenă și, deși la interior temperatura ajunge la aproximativ 15 milioane de grade Celsius, la suprafață, temperatura coboară în jurul a 5.700 de grade.

(Soarele - sursa foto: NASA)

După etapa de gigant roșu, Soarele va pierde straturile exterioare și se va contracta într-o pitică albă. Acest tip de stea este mult mai fierbinte decât multe tipuri de stele, inclusiv supergiganții albaștri. Doar la suprafață, temperatura unei pitice albe ajunge la circa 150.000 grade Celsius.

Citeste si:
Chinezii și taiwanezii se joacă de-a „şoarecele şi pisica”
Chinezii și taiwanezii se...

Stele din clasa Wolf-Rayet sunt cele care vor da naștere celor mai încinse corpuri din Univers. Acestea sunt în principiu stele masive, foarte active, care vor sfârși într-unele dintre cele mai violente evenimente din univers, adică exploziile de tip supernovă.

Supernova

Supernova - sursa foto: NASA

În urma acestor cataclisme pot rămâne în urmă stelele neutronice. Acestea sunt concentrații inimaginabile de materie, formate din neutroni. Temperatura rămasă în urma unei astfel de explozii poate ajunge circa 1 trilion de grade Celsius. O cifră greu de imaginat. Această temperatură scade, însă, foarte rapid, adică în câțiva ani, și se stabilizează la circa 600.000 de grade Celsius.

Stea NutronicăStea neutronică - (sursa foto: NASA)

Prin urmare, stelele neutronice sunt cele mai fierbinți stele din univers.

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri