Salonic sau Thessaloniki este al doilea cel mai mare oraș al Greciei (după Atena), un oraș cu o bogată și lungă istorie, dar și o sursă bună de informare pentru arheologi, deținând 15 monumente aflate în patrimoniul UNESCO. Deși nu este chiar prima oprire când vine vorba de o vacanță în Grecia, Salonic rămâne un oraș viu, al tinerilor și al petrecerilor.

Casă a trei universități, Salonicul reușește să strângă anual peste 250.000 de studenți între granițele sale.

Tot Salonicul este și orașul cu cea mai lungă faleză, care măsoară circa 5 kilometri, având totodată și al doilea cel mai mare port din Grecia. Practic, tot să vă plimbați la ceas de seară, unde puteți admira apusul.

Nu recomandăm plimbările pe timp zi, în mijlocul verii, deoarece temperaturile ating 38 de grade Celsius la umbră, iar orașul s-ar putea să nu vi se mai pară la fel de frumos.

Ce puteți mânca în Salonic

Dacă tot a fost premiat de UNESCO în 2021 privind gastronomia din zonă, cu influențe bizantine, otomane și creștine, să acordăm primele credite preparatelor, după care enumerăm locurile de vizitat din oraș.

În Santorini puteți mânca bun și la prețuri decente următoarele:

  • Bougatsa: cu siguranță ați auzit de acest preparat vestit al Greciei, pe care noi îl asemănăm cu o plăcintă, dar pe care grecii nu o definesc chiar așa. Bougatsa poate fi fie cu brânză sărată, fie cu cremă de vanilie și scorțișoară, oricum ar fi, e delicioasă.
  • Koulouri: pâine acoperită cu susan, care ține loc de gustare.
  • Bujurdi: brânză la cuptor cu ardei și roșii.
  • Suzukakia: un preparat similar micilor românești, dar cu chimen sau scorțișoară
  • Trigona Panoramatos: un delicios desert, umplut cu cremă de vanilie sau ciocolată.
  • Pita-Gyros (nu cred că mai are nevoie de prezentare).

Primul pont: grecii pun scorțișoară în aproape orice, este condimentul lor favorit.

Pont doi: dacă cereți limonadă în restaurantele din Grecia, să nu vă surprindă dacă vă aduc o Fanta cu aromă de lămâie.

Pont trei: frappe-ul grecesc este de fapt nes cu apă rece și lapte. Dacă nu puteți bea așa ceva, vă puteți lua un Freddo Cappucino, care este realizat din espresso și lapte, tot o băutură rece.

Salonicul nu este un oraș foarte scump, în ciuda inflației. Ghidul nostru a precizat că prețurile au crescut, în medie, cu 50 de cenți. Trebuie să facem legătura și cu faptul că aici sunt foate mulți studenți, care nu generează venituri, deci trebuie să fie, cel puțin pentru început, un oraș primitor. Spre exemplu, un frappe, pentru că tot a fost menționat, a costat 1,5 euro, iar un test COVID rapid (dacă aveți nevoie), zece euro.

Ce putem vizita în Salonic

Un oraș multicultural, Salonicul ne pune la dispoziție 15 monumente UNESCO, așa cum precizam mai sus, dar și alte obiective turistice, pornind încă de la piața mare, cunoscut de greci și ca locul protestelor.

  • Rotunda sau Rotonda

Rotonda este unul dintre cele mai vechi temple din Salonic. Această structură cilindrică a fost construită în anul 306 d.Hr. de tetrarhul roman Galerius, care a intenționat să fie mormântul său. La început, a funcționat ca templu, dar rămâne necunoscut cărui zeu i-a fost dedicat.

  • Piața Kapani

Este una dintre cele mai tradiționale piețe ale Salonicului, care datează încă din perioada otomană. Parcă timpul ar fi stat pe loc în Kapani, iar la fiecare pas veți întâlni comercianți care vând carne de animale, pește sau legume și fructe. Mirosul persistă în piață chiar și când aceasta este închisă.

Pont: dacă sunteți vegetarieni, nu mergeți în piață, deoarece sunt anumite zone care arată ca un abator și s-ar putea să nu fie cel mai bun loc de vizitat pentru voi.

  • Turnul Alb

Turnul Alb (nu mai e chiar atât de alb din cauza vremii) a înlocuit o veche fortificație bizantină, pe care Imperiul Otoman a reconstruit-o pentru a fortifica cetatea orașului după ce Sultanul Murad al II-lea a cucerit Salonic, în 1430. În perioada stăpânirii otomane, Turnul Alb a devenit închisoare și loc de execuții în masă.

  • Statuia lui Alexandru cel Mare

Numele orașului provine de la soția regelui Cassander, Thessaloniki, sora vitregă a lui Alexandru cel Mare și fiica lui Philip al II-lea.

  • Zona Metropola

Este cea mai scumpă zonă din Salonic, iar aici vă puteți pierde pe străzile cu lucruri scumpe și branduri expuse cât mai pretențios (***privitul nu costă).

Salonicul este și un oraș în care puteți ajunge cu ușurință, deoarece există 53 de companii aeriene care operează circa 98 de zboruri internaționale și 19 zboruri interne (zboruri zilnice către Atena). În plus, vă puteți caza la unul dintre cele 140 de hoteluri din Salonic, dintre care doar 14 de cinci stele.

Citeste si:

    Fun Facts: știm cu toții despre adversitățile dintre turci și greci, însă am aflat că marele Mustafa Kemal Ataturk, revoluționarul conducător turc, a fost născut în Grecia, chiar în Salonic.

    Iar o asemănare între Salonic și România, în general, o poartă metroul sau mai bine zis, lipsa lui. Autoritățile din Salonic se chinuie să termine stațiile de metrou de 16 ani, dând vina fie pe lipsa de fonduri, fie pe descoperirea unui situri arheologice în timpul săpăturilor.

    Câteva expresii în limba greacă:

    • Yia sas - un fel de Noroc!, dar poate fi folosit și ca Bună! sau Salut!
    • Ti kanis - Ce mai faci?
    • Efcharisto - Mulțumesc!
    • Parakalo - Vă rog!
    • Poso kostizei - Cât costă aceasta?

    Sursa foto: Wall-Street.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Cristina Marin
    Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri