O ușă în formă de lacrimă se rotește în jurul propriului ax, un pat cu patru stâlpi răspândește jeturi de aer rece pentru a-l menține răcoros și un blat de bucătărie din granit strălucește în soare. Nu, nu te afli într-un desen animat futurist, ci într-un conac de bambus de 6 etaje în mijlocul junglei din Bali, Indonezia.

Aceste conace formate din turnuri, care răsar din vegetația sălbatică a junglei din Bali s-au născut din și în imaginația Elorei Hardy.

Când era copil, Elora desena castele din povești în cărțile ei de colorat. Acum, la 41 de ani le-a transformat în realitate. A crescut în Ubud, Bali, unde râuri învolburate, râpele junglei și satele pline de artiști locali artizanali erau de jur împrejurul locuinței ei. ”Cea mai veche amintire despre Bali este petrecerea de la aniversarea mea de 5 ani. Îmi amintesc că faceam sperietori de ciori din paie, nuci de cocos și bambus și le atârnam pe câmpuri ca la paradă”, a rememorat Hardy pentru Insider.

De atunci a lucrat ca designer pentru publicațiile tipărite ale Donnei Karan, în orașul New York și a deschis firma pionieră de arhitectură din Bali, Ibuku, recunoscută pretutindeni datorită celor mai înalte clădiri din bambus. În 2019, i-a fost acordată distincția Designer Regal Onorific pentru Industrie de către Societatea Regală de Arte, aceasta a mai fost acordată în trecut doamnei Vivianne Westwood și faimosului designer Apple, Sir Jonathan Ive.

”Este un exemplu care pur și simplu conduce prin forța propriei muncii sale”, a spus Mark Major, reprezentant al Asociației Regale a Designerilor Industriali.

Deși rădăcinile ei sunt în Bali, anii de școală i-a petrecut în SUA. A fost la un internat american și a absolvit Universitatea Tufts, având o diplomă în Arte Frumoase, după care a început să lucreze în New York, pentru Donna Karan, unde a rămas pentru 5 ani.

”A fost interesant să lucrez, ca designer, în New York. Îmi plăcea să fac lucruri, dar aveam nevoie să dau un sens felului în care se fac și ce impact vor avea”, a explicat Elora Hardy.

În timp ce lucra în Big Apple (porecla orașului New York-Marele Măr n.red.), tatăl ei, faimosul bijutier John Hardy și-a vândut afacerea și a deschis ”Școala Verde” din Bali, care a acceptat imediat 500 de elevi de vârstă preșcolară, școlară și liceu. Tatăl ei a constuit această școală prietenoasă cu mediul înconjurător din bambus și plănuia să construiască astfel un întreg sat, pe care l-ar fi denumit ”Satul Verde”, însă directorul lui creativ s-a stins până ca prima locuință ”verde” să fie terminată. În această perioadă, John Hardy a căutat sprijin la fiica lui astfel că, în 2010, Elora a părăsit New York-ul și s-a întors în Bali, unde a început să lucreze imediat alături de echipa tatălui ei.

Deși Elora Hardy avea planuri grandioase pentru a implementa viziunea tatălui ei, prima casă pe care a construit-o, în Bali, din bambus era simplă. ”Mi-am construit o iurtă rotundă, pe picioroange. Astfel, m-am îndrăgostit pe loc de priveliștea câmpurilor de orez și așa m-am cufundat în ceea ce îmi lipsea cel mai mult din Bali, când nu eram acolo”, a explicat Elora.

Proiectând cea mai înaltă clădire de bambus din Bali

Nu a trecut prea mult timp pentru ca Elora Hardy să înceapă să forțeze limitele proiectării.

Deja din decembrie 2010, cu ajutorul echipei de arhitecți și ingineri care lucreaseră la ”Școala Verde”, Hardy construise deja primul ei conac din bambus. În loc să folosească planurile de proiectare așa cum erau inițial, le-a schimbat concentrându-se pe felul în care o astfel de locuință ar fi folosită de o familie a zilelor noastre. Apoi, în următorii 8 ani a mai construit încă 17 asemenea conace, care sunt folosite în prezent, mai mult ca niște case de vacanță, de către străini.

”Bijuteria coroanei” Satului Verde al lui Hardy este un conac construit în 2012, de 6 etaje, făcut din 7 varietăți de bambus și așezat în ansamblul rezidențial Sharma Springs.

Oaspeții intră în conacul construit în stilul Dr. Seuss printr-un tunel, de asemenea din bambus, lung de 15 metri. De acolo, o scară în formă de spirală aflată în mijlocul clădirii îl poartă pe vizitator către fiecare etaj al clădirii. Inspirată din petalele florii de lotus, acoperișul este proiectat în formă de corabie pentru a capta briza tropicală și a menține conacul răcoros.

La fiecare etaj sunt câte 4 dormitoare, fiecare cu dușul său și câte o bucătărie complet echipată, o cameră media, piscină, spa în aer liber, un pavilion pentru yoga și o casă de oaspeți pe terenul de lângă râul Ayung.

Familia care deține acum conacul o închiriază prin Airbnb pentru prețul de 910 dolari pe noapte.

Neha Talwalker, proprietara unei librării online din Mumbai, care a stat în Sharma Springs în 2019 fiind participanta unei nunți în Bali a spus că prin șederea în conacul proiectat de Elora a fost martora directă a ingeniozității și versatilității umane.

” Toate elementele conacului se îmbină perfect între ele, de la balustrada scării la mese, scaune și biblioteci și până la băi”, a spus Talwalker.

Aceasta a mai spus că șederea este pentru oaspeți ca o cufundare în natură.

Perioada mea preferată este apusul, când camerele sunt scăldate într-o lumină aurie, care evidențiază perfect nuanțele naturale ale bambusului.

Neha Talwalker, proprietar librărie online, Mumbai

În 2010, Hardy s-a alăturat echipei originale de designeri și arhitecți, care au proiectat inițial Școala Verde, iar aceasta pentru a lansa firma de arhitectură, Ibuku. În calitatea ei de director creativ al firmei, conduce o echipă de 25 de profesioniști. Firma a avansat de la proiectarea de conace din bambus, în Bali, la a vinde structuri și mobilă din bambus în întreaga lume.

O caracteristică a caselor proiectate de Ibuku, care se pot vinde și cu 1,4 milioane de dolari ”bucata”este aceea că îmbină nevoile familiei moderne cu o estetică naturală.

Camerele media sunt bine ”mascate” tot de bambus, în timp ce dormitoarele în aer liber sunt dotate cu paturi cu aer condiționat, suflat prin anumite dispozitive tubulare făcute, desigur, din bambus. Conacul are și alte particularități prietenoase cu mediul, cum este utilizarea energiei solare și filtrele pentru apa de ploaie.

Hardy spune că bambusul însuși, pe care-l procură din fermele localnicilor este sursa ei de inspirație, deoarece acesta ”te conduce” spre forma pe care o va lua. Nicio piesă nu seamănă cu alta, iar stâlpii de bambus, lungi de 18 metri sunt deseori niște curbe uriașe. În ciuda acestor dificultăți de a lucra cu bambusul, acesta are, în același timp și foarte mult potențial pentru că, durează numai 3 ani pentru ca un arbore de bambus, care are puterea de tracțiune a oțelului, să atingă maturitatea.

”Bambusul cere flexibilitate constantă și noi căi de a gândi, impunând concomitent o atenție particulară pentru a-l ”exprima” cât mai bine”, a mai detaliat Hardy.

Noi înălțimi cucerite de bambus

Hardy însăși admite faptul că nu are pregătire în domeniul arhitecturii, iar aceasta, i s-a spus, că ar putea fi un minus. ”Arhitecții mi-au spus că lipsa acestei pregătiri în arhitectură mi-ar putea aduce anumite constrângeri și ar putea să-mi limiteze posibilitățile”, a mai spus Elora Hardy. Cu toate acestea, nu a ignorat niciodată șansa de a învăța.

Îmi place să absord informația și să acționez intuitiv, ceea ce merge doar pentru că lucrez cu o echipă de arhitecți experți, meșteșugari și ingineri.

Elora Hardy, designer conace bambus Bali, Indonezia

Defit Wijaya, șeful arhitecțiulor de la firma Ibuku a spus că viziunea inedită a Elorei Hardy a fost cea care a dus locuințele construite din bambus la un nou nivel. ”Are un ochi de vultur, care poate să surprindă și cele mai mici detalii ce au nevoie de îmbunătățiri”, a spus șeful echipei de arhitecți cu care Hardy lucrează.

Astfel, Elora Hardy își duce acest mod original de a proiecta pe ”scena” internațională creând structuri din bambus în Hong Kong, Singapore și Maldive. În octombrie 2020 a construit o sală de evenimente din bambus în Las Vegas pentru Area 15, iar în prezent construiește case în copac pe o insulă în Panama. Munca ei a apărut recent și în programul ”Home” pe Apple+, unde fiecare episod se concentrează pe o casă unică, de undeva din lumea largă.

Hardy crede că potențialul ei de a avea succes, în acest fel de proiectare, a fost prima dată suprins de o colegă de la internat, în timpul anilor de școală, care a caracterizat-o drept o realistă cu capul în nori.

Sursa foto: By paul prescott

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri