Peste 23.000 de persoane - din care un sfert sunt femei - şi-au depus candidaturile pentru a deveni unul dintre viitorii astronauţi europeni, reprezentând un număr de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat cu ocazia selecţiei precedente din 2008, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată Agerpres.

În total, 22.589 de persoane originare din cele 22 de ţări membre şi trei state asociate ESA şi-au trimis candidaturile până la expirarea termenului final al acestei campanii de recrutare, deschisă între 31 martie şi 18 iunie.

ESA a primit 8.413 candidaturi cu ocazia precedentei sale selecţii din urmă cu 11 ani, din care a făcut parte şi actualul astronaut francez Thomas Pesquet. Campania sa din 2021, care doreşte o nouă generaţie de astronauţi mai diversificată, a atras de aproape trei ori mai multe persoane şi de patru ori mai multe femei (5.419).

"Este extraordinar şi cu siguranţă ceva istoric", a declarat, bucuros, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care vede în acest succes un adevărat "simbol" al apetitului european pentru explorarea spaţiului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi prin viitoarele misiuni pe Lună.

"Concurenţa se anunţă încă şi mai dură pentru aceste meserii de vis, foarte căutate", a subliniat el.

Între patru şi şase candidaţi vor ajunge la linia de sosire spre sfârşitul anului 2022, la finalul unui îndelungat proces de selecţie în şase etape. ESA va reţine de asemenea, pentru prima dată, 20 de persoane care vor alcătui un "corp de rezervă", precum şi un astronaut cu handicap fizic.

Franţa ocupă primul loc în topul ţărilor cu cele mai multe candidaturi, cu 7.137 de aspiranţi, dintre care 1.662 de femei şi 67 de persoane cu handicap. Urmează Germania (3.700 de candidaţi), Marea Britanie (1.979 de candidaţi), Italia (1.860 de candidaţi) şi Spania (1.344 de candidaţi).

ESA va selecta de acum dosarele candidaţilor, care trebuie să aibă mai puţin de 50 de ani, să deţină o diplomă de masterat în ştiinţe sau de inginer şi să aibă o experienţă profesională de cel puţin trei ani.

Aproximativ 1.500 de candidaturi vor fi reţinute pentru următoarea etapă de selecţie, care va fi dedicată testelor psihologice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri