Începând cu 2014, după anexarea regiunii Crimeii și Sevastopolului, mai multe țări, în frunte cu Statele Unite ale Americii, care consideră actul rușilor drept unul ilegal, au impus mai multe sancțiuni Federației Ruse.

Americanii au impus cele mai dure sancțiuni economice și au fost cei mai vocali în legătură cu acțiunile geopolitice ale Rusiei, dar la aproape șapte ani distanță, președintele Vladimir Putin se arată chiar încântat de efectele pe care le-au avut aceste sancțiuni.

Liderul de la Kremlin nu neagă efectele negative, dar spune că „au fost și părți pozitive”, indicând progresele realizate de tehnologia rusă, relatează CNN.

În timpul unui teleton cu cetățenii ruși, Putin a spus că: „nu doar că ne-am adaptat presiunilor create de sancțiuni. În anumite privințe, (sancțiunile – n.r.) ne-au făcut un bine: am înlocuit tehnologiile importate cu cele ale noastre, ceea ce a oferit un imbold producției interne. Sunt și alte aspecte pozitive, cum ar fi dezvoltarea sistemului de plăți cu cardul MIR și consolidarea întregului sistem financiar”, a explicat liderul rus.

MIR este o platformă de servicii financiare care a devenit operațională în 2014 și care a profitat de sancțiunile impuse de celelalte țări.

Citeste si:
Întâlnire de gradul zero - Biden și Putin se vor vedea pe 16 iunie...
Întâlnire de gradul zero -...

„Mai mult, faptul că ne-au impus restricții pe piața secundară a titlurilor de stat și a împrumuturilor guvernamentale a avut de asemenea efecte pozitive. Totalul datoriilor externe guvernamentale și ale sectorului comercial a scăzut, ceea ce este în mod cert un aspect pozitiv.

Totuși, Putin speră să revină la o relație mai normală cu SUA

Cu toate că există tensiuni clare între cele două superputeri ale planetei, Vladimir Putin speră ca relațiile dintre Rusia și SUA să revină la termeni mult mai normali, deși liderul de la Kremlin este perfect conștient că americanii își flexează mușchii pentru a-și menține poziția de putere la nivel global.

Lumea se schimbă și o face într-un mod foarte rapid. Indiferent dacă vor mai fi impuse sancțiuni împotriva Rusiei, indiferent cu ce încearcă să ne sperie, Rusia continuă să se dezvolte, independența economică este în creștere, capacitățile de apărare sunt la un nivel extrem de ridicat, din multe puncte de vedere Rusia a depășit multe țări din întreaga lume, iar în unele privințe a depășit chiar și SUA”, a mai spus liderul rus.

Putin a mai spus că speră la o schimbare a viziunii din partea americanilor față de Rusia, subliniind și faptul că SUA trebuie să-și reevalueze interesele globale.

Citeste si:
Rusia le cere SUA și aliaților să renunțe la exercițiile din Marea...
Rusia le cere SUA și...

Îmi doresc foarte mult ca, o dată cu conștientizarea faptului că lumea se schimbă, nevoia de a regândi prioritățile și interesele va transforma caracterul ordinii mondiale într-unul mult mai nobil, iar relația dintre țara noastră și Statele Unite va reveni la normal”, a mai spus Putin.

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri