Specialiştii în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (ITC) reprezentau anul trecut 4,3% din forţa de muncă totală a Uniunii Europene, însă în rândul ţările membre cea mai mică pondere a specialiştilor ITC se înregistra în Grecia (2%) şi România (2,4%), arată datele publicate de Eurostat.

La polul opus, sunt Finlanda şi Suedia, unde ponderea specialiştilor ITC în totalul persoanelor ocupate este de 7,6%, respectiv 7,5%. Alte state cu o pondere relativ ridicată sunt Estonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Irlanda şi Danemarca, toate cu peste 5%.

Repartiţia pe sexe arată că marea majoritate a specialiştilor ITC din UE sunt bărbaţi şi doar 18,5% sunt femei. Ţările membre cu cea mai mare pondere a femeilor în rândul specialiştilor ITC sunt Bulgaria (28,2%), Grecia (26,5%) şi România (26,2%).

Totuşi, Eurostat subliniază că, începând din 2011, ritmul de creştere a numărului femeilor specialiste în ITC a fost mai mare decât cel al bărbaţilor, astfel încât decalajul dintre sexe s-a redus pe parcursul ultimului deceniu cu trei puncte procentuale. De exemplu, în cazul României ponderea femeilor în rândul specialiştilor ITC a crescut de la 21,7% în 2011 până la 26,2% în 2020.

La nivelul Uniunii Europene, aproape 8,4 milioane de persoane lucrau ca specialişti ITC, sau 4,3% din forţa de muncă totală, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în 2019.

În România, pe parcursul ultimului deceniu, ponderea specialiştilor ITC în forţa de muncă a crescut de la 1,5% în 2011 până la 2,4% în 2020. În cifre absolute, în România anul trecut erau aproximativ 202.000 specialiştilor ITC, faţă de 125.000 în 2011.

Sursa foto: Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri