Grupul Holcim, unul dintre principalii jucători în producția materialelor de construcții, a dezvăluit, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid și al Incremental3D

Reprezentanții Holcim precizează că realizarea acestui proiect stabilește o premieră în sectorul construcțiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitală, prietenoasă cu mediul și cu un design circular inovator. Podul pietonal se auto-susține, grație design-ului inedit, ce incorporează metode și calcule specifice tehnologiei 3D.

Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se folosește, astfel, o cantitate minimă de material, în condiții de rezistență optimă.

“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori și creativi arhitecți și ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea. Designul său digital și circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material și blocuri de beton, care pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.

Structura complexă a podului Striatus a fost realizată cu cerneală personalizată din gama Holcim Tector Print. Următoarele generații de cerneală vor putea include soluții ECO, precum cimentul verde ECOPlanet, gama de betoane verzi ECOPact sau deșeuri reciclate, rezultate din construcții și demolări.

“Numele Striatus reflectă logica structurală a podului și procesul de fabricație. În structurile arcuite și boltite, materialul este așezat astfel încât forțele care apar în elementele de structură să fie doar de compresiune pură. Însăși geometria contribuie la rezistență, fiind folosită doar o fracțiune din materialele utilizate în grinzile de beton convenționale. Acest proiect deschide noi oportunități de a construi cu mai puțin efort și într-un mod mai ecologic”, precizează Philippe Block, codirector Block Research Group.

Proiectul Striatus face parte din expoziția “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC), în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția (Italia).

Nu este prima dată când Holcim își îndreaptă atenția asupra unei noi modalități de a construi. Compania lucrează la o gamă de aplicații de printare 3D a betonului prin care să dezvolte atât infrastructura de transport, cât și mediul construit. De exemplu, în Malawi, Holcim a lansat prima școală din lume tipărită cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor școlii, pentru care au fost folosite cu 70% mai puține materiale decât cele necesare prin tehnicile tradiționale de construcție. Totodată, Holcim, GE Renewable Energy și COBOD lucrează la o turbină eoliană de mari dimensiuni, din beton printat 3D. Datorită înălțimii semnificativ mai mari, turbina ar putea capta cu 33% mai multă energie.

Sursa foto: Pixel B / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri