Luna iulie a anului 2021 a depășit toate recordurile și a devenit cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe planeta Pământ, transmite Agenția Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite. Conform agenției, recordul dramatic este o consecință a crizei climatice care afectează planeta.

„Aici, primul loc este cel mai rău”, a declarat într-un comunicat şeful NOAA, Rick Spinrad. „Luna iulie este în general luna cea mai caldă a anului, dar luna iulie 2021 s-a autodepăşit, devenind luna iulie şi în general luna cea mai caldă înregistrată vreodată”. a adăugat el. „Acest nou record se adaugă traiectoriei îngrijorătoare şi deranjante pe care criza climatică a plasat globul”, a adăugat el.

Temperatura globală la suprafaţa planetei a fost mai ridicată cu 0,01 grade Celsius faţă de precedenta lună iulie cea mai caldă, în 2016 (la egalitate cu lunile iulie din 2019 şi 2020). Înregistrările privind temperaturile au început în urmă cu 142 de ani, a precizat NOAA, citată de Agerpres.

Serviciul european Copernicus privind schimbarea climatică (C3S) a estimat la rândul său săptămâna trecută că luna iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună iulie înregistrată pe Pământ. Este însă un lucru frecvent ca raportările agenţiile să prezinte mici diferenţe în datele lor.

„Iadul pe Pământ” în mai multe țări și regiuni din cauza caniculei extreme

Căldura extremă adusă de lunile iulie și august a provocat dezastre în mai multe țări din Europa, Asia și Africa. Valul de căldură extremă care a lovit regiunea mediteraneană, de exemplu, a produs incendii de pădure și vegetații puternice în Grecia, Turcia și sudul Italiei. Fenomene similare au avut loc și în Siberia, regiunea cea mai nordică și mai rece a Rusiei, unde focul a ars cu atâta putere încât a degajat fum până la Polul Nord pentru prima oară în istoria documentată.

În Grecia, incendiile sălbatice au făcut ravagii - au distrus locuințe, afaceri și păduri întregi și au forțat evacuarea a mii de locuitori și de turiști.

În Tunisia, recordurile de căldură au fost depășite două zile la rând, termometrul ajungând pentru prima oară la 49 de grade Celsius în capitala Tunis, în august.

Apa mărilor este îngrijorător de caldă

Din cauza căldurii persistente din iulie, suprafața apei s-a încălzit și ea considerabil. În zona Mării Baltice, de exemplu, apele au fost mai calde cu șase grade față de normal.

Apa a fost foarte foarte caldă, de asemenea, și în Oceanul Atlantic, în zonele din jurul Marii Britanii și Irlandei, cu 2-4 grade peste normalul perioadei de sfârșit de iulie.

Însă cea mai îngrijorătoare parte a Europei este Mediterana, care este considerabil mai caldă decât normalul din cauza valurilor de căldură persistente și temperaturilor ridicate de pe tot parcursul anului.

Dacă marea rămâne exagerat de caldă, ea poate antrena vreme extremă cu furtuni puternice și instabilitate atmosferică extremă. Chiar luni, umiditatea foarte crescută a contribuit la apariția unei furtuni cu grindină în Parma, care a distrus mai multe mașini.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri