Liderii lumii depun eforturi consistente în incercările lor de a-și evacua cetățenii din Afganistan după ce talibanii au preluat rapid conducerea țării, mutare ce va avea implicații la nivel internațional, avertizează analiștii citați de publicația CNBC.com

De mai bine de o săptămână, capitala Afganistanului a picat pe mână talibanilor, marcând căderea guvernului care a condus până în acel moment. Preluarea puterii a avut loc pe seama retragerilor de trupe ale Statelor Unite ale Americii și ale statelor aliate.

Comunitatea Internațională ar urma să se confrunte cu 3 probleme mari după preluarea puterii de către talibani, consideră experții consultați de CNBC.com.

Aceste provocări includ: o creștere a activităților teroriste, un număr mai mare de refugiați afgani care încearcă să scape de furia talibanilor și o escaladare a tensiunilor în rândul vecinilor din regiune, precum India, Pakistan și China.

O creștere a activităților teroriste

Afganistan ar putea redeveni un ”centru” al terorismului. Richard Fontaine, CEO al Center for a New American Security este de părere că talibanii nu au rupt alianța cu gruparea Al-Qaeda în ultimele două decenii, în ciuda presiunilor militare și a negocierilor care au avut loc în Qatar.

Același lucru îl sugerează și un raport publicat de către Națiunile Unite la începutul acestui an.

De partea cealaltă, talibanii au precizat că nu vor permite organizațiilor teroriste să folosească Afganistanul ca o bază din care să își lanseze atacurile.

La finalul anilor 90, Afganistanul era considerat un rai al grupurilor teroriste, rai invadat de către Statele Unite ale Americii în 2001 după atacurile de la World Trade Center și Pentagon.

Criza refugiaților

Sunt îngrijorări semnificative cu privire la o iminentă criză a refugiaților, similară cu cea din 2015 în care peste un milion de refugiați au părăsit Siria măcinată de război, în căutarea unei vieți mai bune pe continentul european.

”Este de așteptat să existe un aflux de refugiați cam în fiecare zonă în care afganii pot călători”, precizează Shamaila Khan, director în cadrul Alliance Bernstein, adăugând faptul că acest lucru poate fi observat și din imaginile de pe aeroportul din Kabul, în care se vede că sunt disperați să plece.

Fluxul de refugiați din Afganistan, consideră analiștii, poate rivaliza cu cel din Siria ca volum, țară din care au plecat, din 2011 până în prezent, undeva la 6,6 milioane de locuitori.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de 25 august la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale. Pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România.

Instabilitate regională

Haosul politic care a pus stăpânire pe Afganistan după ce talibanii au preluat controlul se poate revărsa și către țările vecine și poate duce la escaladarea tensiunilor din India, Pakistan și China.

Analiștii indieni se tem că venirea la putere a talibanilor ar putea să le ofere grupărilor teroriste precum Lashkar-e-Taiba și Jaish-e-Mohammed posibilitatea de a lansa atacuri împotriva unor ținte din India.

De asemenea, analiștii vorbesc și despre o sporire a influenței Pakistanului la Kabul, în detrimentul Indiei.

India pare să fi adoptat o poziție de observator în acest moment, care privește cursul acțiunilor și așteaptă să vadă direcția în care se vor îndrepta acestea. Dacă va avea loc un atac asupra Indiei, iar origniea sa va fi Afganistanul, autoritățile de la New Delhi vor acuza Islamabadul, consideră analiștii citați de CNBC.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri