Detaşamentul Forţelor Aeriene Regale Canadiene a fost certificat, miercuri, de Alianţa Nord-Atlantică (NATO) să execute misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat, alături de ambasadorul Canadei la Bucureşti, Annick Goulet, şi comandantul Centrului NATO de operaţiuni aeriene combinate Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare NATO a detaşamentului Forţelor Aeriene Regale Canadiene în vederea executării misiunii de Poliţie Aeriană Întărită, relatează Agerpres.

"Asigurarea securităţii spaţiului aerian este extrem de importantă pentru România, cât şi pentru întregul flanc Estic al NATO. Această misiune oferă, totodată, capacitatea de a răspunde rapid şi eficient oricăror potenţiale agresiuni, întărind interoperabilitatea şi consolidarea legăturilor între aliaţi. Cooperarea noastră bilaterală cu Canada nu se rezumă doar la misiunile de poliţie aeriană, Canada participând la toate cele trei structuri multinaţionale NATO din România: MNBDE SE, MND SE HQ şi MNC SE HQ", a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru.

Demnitarul român a subliniat că este imperativ ca postura de apărare şi descurajare a NATO să fie consolidată, prin asigurarea unei prezenţe înaintate a NATO pe flancul Estic, precum şi prin continuarea dezvoltării capabilităţilor NATO şi a întăririi capacităţii sale de a face faţă ameninţărilor indiferent de natura şi provenienţa acestora.

La rândul său, ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, a apreciat buna colaborare dintre militarii români şi cei canadieni şi a evidenţiat faptul că participarea Canadei la misiunea NATO de poliţie aeriană demonstrează relaţia strânsă şi privilegiată dintre cele două ţări în toate domeniile.

Comandantul CAOC Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz a notat, în discursul său, că "această ceremonie marchează un moment foarte important pentru Alianţă, prezenţa pentru cea de-a şasea oară în România a detaşamentului canadian subliniind legătura transatlantică durabilă dintre aliaţii NATO".

Detaşamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 şi 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Sursa foto: The Aviation Geek Club

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri