Fostul ministru şi om de afaceri francez Bernard Tapie a murit de cancer la vârsta de 78 de ani, a anunţat duminică familia sa pentru grupul de presă francez La Provence, la care Tapie era acţionar majoritar.

"Dominique Tapie şi copiii anunţă cu infinită durere decesul soţului şi tatălui lor, Bernard Tapie, în această duminică de 3 octombrie, la ora 8:40, ca urmare a unui cancer", se menţionează în comunicatul trimis grupului la Provence, potrivit Agerpres.

Pe contul său de Instagram, Stéphane Tapie, unul dintre fiii lui Tapie senior, a confirmat informaţia printr-un mesaj succint - "La revedere Phoenix-ul meu" -, ca legendă la o fotografie în alb şi negru în care apare alături de tatăl său.

Potrivit EFE, Tapie, cunoscut pentru achiziţia şi apoi vânzarea mărcii Adidas şi pentru perioada în care a fost preşedinte al clubului de fotbal Olympique Marseille, a fost diagnosticat în 2017 cu cancer la stomac.

Tapie, omul cu o mie de feţe care de-a lungul vieţii a condus firme, companii mass media, a fost prezentator de televiziune, deputat şi eurodeputat, s-a aflat în ultimele decenii în vizorul presei pentru implicarea sa în mai multe scandaluri judiciare, notează agenţia de presă spaniolă. Între ele, polemicul arbitraj privind vânzarea Adidas - care a implicat-o şi pe fosta directoare a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, la vremea aceea ministru de finanţe al lui Nicolas Sarkozy - care i-a adus peste 400 de milioane de euro în 2008.

Totodată, în 1994 i s-a interzis să mai deţină vreo funcţie de conducere la Olympique Marseille pentru nereguli economice şi sportive în timpul mandatului său.

În ciuda faptului că starea sa de sănătate se degradase în ultimele luni, Tapie a continuat să apară în mass media pentru a comenta teme de actualitate politică. În luna aprilie a fost victima unui jaf cu violenţă la domiciliul său, unde atât el, cât şi soţia sa au fost legaţi la mâini şi loviţi de hoţi, care au fugit cu bijuterii şi ceasuri.

În mai, Tapie a renunţat să mai facă recurs la ultima decizie judecătorească în scandalul Adidas. Un alt fiu al său, Laurent, a explicat presei cu acel prilej motivaţia acestei decizii: "Au apărut noi tumori, probabilitatea statistică este teribilă".

Tapie va fi înmormântat la Marsilia, "oraşul inimii sale", conform dorinţelor sale, a explicat familia.

Potrivit Reuters, premierul francez Jean Castex i-a adus un omagiu lui Tapie, descriindu-l drept "un luptător".

Legătura lui Bernard Tapie cu România

Bernard Tapie avea o legătură nu tocmai legală cu România.

Se pare că Bernard Tapie, preşedinte al clubului Olympique Marseille în 1993, l-a mituit pe arbitrul Ion Crăciunescu. Cornel Dinu, în cartea sa „Misterele lui Mister” explică faptul că aceste se cunoștea de mai mult timp cu Bernard Tapie și că a fost sunat în 1993 pentru a-l ruga ceva, înaintea partidei decisive pentru calificarea în finala Ligii Campionilor, pe care OM urma să-l dispute în deplasare cu FC Bruges.

„Te rog să mă ajuţi cu românul tău care mă arbitrează mâine – a încercat să-i pronunţe numele, stâlcindu-l, bineînţeles -, să nu-i dea cartonaş galben stoperului meu, Boli. Dacă mai ia unul, stă cu Milan în finală. Pentru asta, omul în negru va avea de la mine 20.000 de dolari”, a spus Cornel Dinu, potrivit G4Media.

Sursa foto: Facebook / Bernard Tapie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri