Preşedintele elveţian Guy Parmelin a cerut un dialog politic la înalt nivel pentru a ieşi din impasul cu Uniunea Europeană, după ce ţara alpină a renunţat la semnarea acordului instituţional.

"Acum noi dorim să avem un dialog politic - şi insist - politic la înalt nivel", a declarat Parmelin în timpul unui briefing de presă cu Asociaţia Presei Străine (APES) la Berna, scrie Agerpres.

"Dacă avem probleme când negociem ceva, trebuie să o rezolvăm la nivel politic", a subliniat el, citând ca exemplu negociatorul desemnat de UE pentru discuţiile sale cu Marea Britanie.

El s-a pronunţat pentru continuarea relaţiilor cu primul partener economic al ţării, "dar într-un mod bilateral, adică pe baza numeroaselor acorduri ce încadrează aceste relaţii şi care şi-au dovedit valoarea". Acestea sunt mai mult de 120.

Amintind legăturile strânse dintre ţara alpină şi Uniunea Europeană - 1,4 milioane de cetăţeni ai UE locuiesc în Elveţia şi 400.000 de lucrători transfrontalieri vin să muncească acolo în fiecare zi - Guy Parmelin a insistat: "Acord instituţional sau nu, suntem deja de fapt un partener al UE, un partener de încredere şi angajat".

UE a făcut din semnarea unui acord instituţional o condiţie prealabilă pentru încheierea oricărui nou acord bilateral de acces la piaţa sa.

"Acest dialog va face posibilă iniţierea unei strategii", potrivit preşedintelui, adăugând că Elveţia rămâne deschisă discuţiilor "în anumite sectoare" precum tehnologia medicală, cercetarea sau electricitatea.

"De ce ţările care nu au libera circulaţie a persoanelor sunt tratate mai bine decât Elveţia?", s-a întrebat el, subliniind că "spre deosebire de Marea Britanie, noi avem libera circulaţie (a cetăţenilor UE în Elveţia - n.r.), noi nu vrem să plecăm din Uniunea Europeană".

În ciuda eşecului discuţiilor cu privire la acordul-cadru, "aceasta nu înseamnă că cooperarea noastră cu Europa se opreşte şi cu atât mai puţin că se înrăutăţeşte. Nu trebuie să-i credem pe cei care se tem că Elveţia va deveni o insulă pierdută şi nici să îi urmăm pe cei care ar dori să devină aşa", a insistat el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri