Lanțurile de aprovizionare din întreaga lume au fost perturbate încă de la începutul pandemiei, ceea ce a generat lipsuri de ale unor produse sau scumpirea altora. Criza din industria logistică s-ar putea amplifica și ar putea complica mult sărbătorile de iarnă, în contextul unor creșteri de prețuri la produse alimentare și non alimentare. Totodată, este foarte probabil ca și sectorul aviatic să fie afectat, iar biletele pentru anumite călătorii să fie anulate.

Întreruperile majore ale lanțului de aprovizionare au coincis cu o creștere a cererii consumatorilor, care a provocat lipsuri în masă și creșteri ale prețurilor.

Experții avertizează că acest sezon de cumpărături de sărbători va arăta diferit față de oricare altul. Comercianții cu amănuntul se luptă să-și facă stocurile pentru perioada de iarnă, din prejama sărbătorilor, când oamenii vor plasa cele mai multe comenzi, în timp ce sectorul turistic din întreaga lume se luptă cu un deficit acut de forță de muncă.

De la lipsa de cadouri populare de sărbători până la anulări ale unor călătorii, acestea sunt doar câteva dintre minusurile pe care ar trebui să le luați în calcul pentru finalul acestui an. Iată care sunt celelalte lucruri la care vom ajunge mai greu anul acesta:

Brazii de Crăciun

Furnizorii au avertizat că va exista o penurie de pomi de Crăciun în acest an. Este de așteptat ca atât arborii naturali, cât și cei artificiali să fie insuficienți.

În SUA, seceta din Oregon a generat o scădere cu 24% a suprafeței pe care cresc brazii de Crăciun, în acest an, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Probleme vor fi și în ceea ce privește brazii artificiali. CEO-ul National Tree Company, Chris Butler, a declarat pentru Fox Business că se așteaptă ca vânzătorii cu amănuntul să rămână fără brazi artificiali până de Ziua Recunoștinței, adică săptămâna de vârf pentru cumpărarea de pomi de Crăciun.

Jucării

Încă de luna trecută, producătorii de jucării au transmis părinților că ar trebui să se pregătească pentru o criză masivă a celor mai populare jucării. Isaac Larian, CEO al MGA Entertainment, a declarat că părinții ar putea fi nevoiți să cumpere articole mai puțin populare din cauza disponibilității produselor la care s-a ajuns prin prisma crizei containerelor.

În Marea Britanie, de pildă, stocurile de jucării s-au epuizat și nu se știe când vor putea fi refăcute.

Electronice

Electronicele populare, cum ar fi smartphone-urile, laptopurile, televizoarele și consolele de jocuri video ar putea lipsi.

Criza globală de semiconductori a făcut ravagii în industria tehnologiei. Chiar și Apple a fost forțat să-și diminueaze obiectivele de producție pentru iPhone 13, ca urmare a acestei crize.

Companiile de top, inclusiv Sony și Samsung, au avertizat investitorii că electronicele lor vor fi și mai greu de găsit în timpul sezonului de cumpărături de sărbători.

Haine

Dacă intenționați să cumpărați îmbrăcăminte în acest sezon de sărbători, așteptați-vă să plătiți mai mult. O analiză de la Adobe Digital Insights a constatat că îmbrăcămintea a avut cel mai mare nivel estimat de epuizare a stocurilor din orice altă categorie de cumpărături în acest sezon de sărbători.

Întârzierile de livrare, precum și prețurile record ale bumbacului din ultimii zece ani influențează disponibilitatea și costul hainelor, de la tricouri, blugi și până la jachete.

Mașinile

Prețurile mașinilor noi și second-hand au crescut anul acesta. Producătorii de automobile au fost forțați să reducă obiectivele de producție din cauza crizei globale de cip-uri.
Mașinile second-hand au devenit cu aproape 6.500 de dolari mai scumpe în acest an, în timp ce mașinile noi au devenit mai scumpe cu aproximativ 5.000 de dolari.

Biletele de avion

Prețurile biletelor de avion și disponibilitatea ar putea deveni un obstacol major pentru cei care vor dori să călătorească de sărbători.

Miercuri, CEO-ul United Airlines, Scott Kirby, a declarat că prețurile biletelor sunt în creștere din cauza costurilor crescânde ale combustibilului pentru avioane. Compania aeriană a spus că se așteaptă ca luna decembrie să fie cea mai aglomerată lună în ceea ce privește călătoriile cu avionul, din ultimii doi ani.

Totodată, deja anul acesta, din cauza vremii nefavorabile și a diverselor „probleme de control din traficul aerian” au generat anularea a peste 360 de zboruri și întârzieri ale multor altora.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri