OCEANIX, un concept ambițios de oraș plutitor, prezentat pentru prima dată de Bjarke Ingels Group în 2019, a primit undă verde de la UN-Habitat autoritățile din Busan vor demara construcția anul viitor în largul coastei Coreei de Sud.

Pentru a se adapta la creșterea rapidă a populației, unele orașe de coastă au recurs la umplerea oceanului cu nisip pentru a crea noi terenuri, distrugând habitatele marine. Aceleași orașe pot deveni parțial scufundate în următorul deceniu din cauza creșterii rapide a nivelului mării.

În schimb, designul modular al orașului plutitor OCEANIX oferă o soluție la aceste probleme, introducând comunități plutitoare cu energie net-zero, care permit oamenilor să trăiască sustenabil cu oceanul.

„Orașele plutitoare durabile fac parte din arsenalul de strategii de adaptare la schimbările climatice. În loc să luptăm cu apa, va trebuie să învățăm să trăim în armonie cu ea. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm aceste soluții bazate pe natură prin conceptul de oraș plutitor, iar Busan este alegerea ideală pentru implementarea prototipului”, a declarat directorul executiv al ONU-Habitat, Maimunah Mohd Sharif, potrivit Hypebeast.com.

Retail jobs

Orașele sunt alcătuite din cartiere de 2 hectare, cu 300 de rezidenți, care se conectează pentru a forma sate/comunități de 1.650 de persoane care apoi se extind și se transformă pentru a forma orașe durabile. Rezidenții vor putea să meargă cu ușurință pe jos sau cu barca prin oraș, care va include reședințe, precum și o piață publică, zone de artă, piețe, cluburi sportive, școli și multe altele.

De asemenea, se spune că orașele sunt capabile să reziste la cele mai grave dezastre naturale, cum ar fi tsunami-urile și uraganele. Toate structurile vor avea o înălțime mai mică de șapte etaje pentru a crea un centru de greutate scăzut, iar platformele sunt construite din materiale de proveniență locală, inclusiv „bambus cu creștere rapidă, care are de șase ori rezistența la tracțiune decât oțelul, o amprentă negativă de carbon și poate fi cultivat în interiorul orașelor plutitoare”.

Citeste si:
Singura destinatie turistica din lume cu 3 certificari UNESCO
Recomandarile ambasadorului...

„9 din 10 dintre cele mai mari orașe ale lumii vor fi expuse creșterii mării până în 2050. Marea este soarta noastră – poate fi și viitorul nostru”, a declarat fondatorul BIG Bjarke Ingels.

În clipul de mai jos puteți vedea cum arată proiectul orașului plutitor publicat chiar de către Organizația Națiunilor Unite.

Sursa foto: Bjarke Ingels Group

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri