Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi este în contact cu Moscova pe acest subiect, a declarat un oficial al Alianţei de la Bruxelles, informează AFP, citată de Agerpres.

În ultimele luni, Jens Stoltenberg a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul în cadrul acestui organism de cooperare creat în 2002, în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil.

Pentru această întâlnire convocată pe 12 ianuarie "suntem în contact cu Rusia", a indicat oficialul NATO sub protecţia anonimatului.

În ultimii şapte ani, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat în mod constant anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi a cerut respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări prin întărirea capacităţilor militare la graniţele comune.

La mijlocul lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratate, unul destinat Statelor Unite, celălalt NATO, în care îşi prezintă cererile de obţinere a unor garanţii care să ducă la detensionarea situaţiei.

Aceste documente interzic extinderea NATO, în special către Ucraina, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS fără a impune măsuri similare Rusiei.

Reuniunea din 12 ianuarie este prima propusă de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg după ce Rusia şi-a anunţat solicitările.

În aceaşi zi este programată şi o întâlnire a Comitetului Militar al NATO, care reuneşte şefii de stat major ai apărării din cele 30 de ţări membre.

Joi, Jens Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi hotărârea de a proteja toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, afirmând în acelaşi timp că este întotdeauna deschis pentru un dialogul cu Rusia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri