18 Ianuarie 2022

Marea Britanie trimite arme și soldați în Ucraina, îngrijorată că trupele rusești ar plănui o invazie



Marea Britanie trimite în Ucraina rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune pentru autopărare, după ce Rusia a desfășurat în jur de 100.000 de soldați la graniță.

Secretarul apărării, Ben Wallace, a declarat parlamentarilor că în Ucraina va ajunge și o echipă de soldați britanici, al cărei scop este instrucția ucrainenilor. El a punctat faptul că sunt ”motive legitime și reale de îngrijorare” cu privire la o eventuală invazie demarată de trupele rusești, scrie BBC.com.

De partea cealaltă, Rusia neagă că ar plănui vreo invazie și acuză statele din Vest de agresiune.

Numeroase trupe de soldați britanici au fost trimise în Ucraina începând cu 2015 pentru a ajuta la antrenarea urcrainenilor, Regatul Unit asumându-și suportul și pentru refacerea marinei ucrainene afectată de invazia Crimeei de către Rusia în 2014.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că se teme de o "integrare de facto" în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev, notează AFP.

"Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia", a explicat el în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, ar putea fi integrată treptat "de facto" în Rusia, a explicat Josep Borrell deputaţilor europeni, reuniţi la Strasbourg pentru o sesiune plenară a Parlamentului.



Citeste si