Miniştrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulaţii în UE în condiţii de siguranţă în timpul pandemiei de COVID-19, acordul venind ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.ro.

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, au declarat că statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei.

"De la începutul pandemiei, am prezentat soluţii pentru a proteja şi a facilita libera circulaţie în condiţii de siguranţă în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esenţială, nu numai pentru funcţionarea pieţei unice, ci şi pentru a oferi claritate şi siguranţă persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE. Pentru ca cetăţenii europeni să poată călători în condiţii de siguranţă, este esenţial să le oferim claritate şi previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care şi-a atins cu succes scopul.

Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE şi la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial. Marţi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite.

Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni", au precizat comisarii europeni citaţi.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără: eliminarea, în principiu, a restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, şi anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricţionare a liberei circulaţii trebuie să fie nediscriminatorie şi proporţională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri