Pe 20 mai, Parlamentul European şi statele UE au ajuns la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie. Iată tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID.

În prezent, Parlamentul și Consilliul European analizează modalitățile prin care poate fi formalizată legislația în ceea ce privește documentul, una dintre cele mai așteptate măsuri în vreme de pandemie, scrie Euronews.com.

Ce este pașaportul COVID

Noul certificat digital COVID care va circula la nivelul Uniunii Europene, anterior numit certificatul/ pașapotul verde, va permite desfășurarea tuturor călătoriilor, fără restricții, între cele 27 de state membre. Bineînțeles, vor fi incluse și anumite state care nu fac parte din Uniune.

Pașaportul va conține informații precum: statusul vaccinării, rezultatul pozitiv sau negativ al unui test COVID. Conceput ca un cod QR, persoana care călătorește poate alege între un certificat digital sau unul în format fizic/ hârtie.

Ar putea statele membre UE să refuze implementarea acestui pașaport COVID?

Răspunsul este simplu: NU. Certificatul este un document obligatoriu la nivelul Uniunii Europene, legalizat printr-o directivă europeană.

Retail jobs

Aceasta înseamnă că trebuie aplicat de fiecare stat membru al Uniunii.

Când putem face rost de un astfel de document

Autoritățile speră ca pașaportul să fie gata până în luna iunie.

Regulamentul va intra în vigoare la 1 iulie și vom avea la dispoziție o perioadă de șase săptămâni de implementare și de deprindere a folosirii pașaportului.

Însă Ursula von der Leyen a precizat că documentul va intra în posesia statelor membre în câteva zile, ceea ce înseamnă că statele vor avea timp să pregătească reguli naționale de utilizare a documentului.

Trebuie să plătim pentru pașaportul COVID

Răspunsul este simplu: NU. Documentul este gratuit.

Ce vaccinuri anti-COVID sunt recunoscute pentru eliberarea pașaportului

La nivel global există mai multe seruri anti-COVID. Pentru eliberarea pașaportului COVID sunt valide toate vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Citeste si:
Aproape 80.000 de turiști sunt blocați pe o insulă din cauza unui...
Aproape 80.000 de turiști au...

Acestea sunt:

  • Pfizer/BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Johnson & Johnson.
Statele membre UE vor avea posibilitatea de a decide dacă acceptă și turiști vaccinați cu alte seruri, în afară de cele menționate mai sus.

Dacă nu suntem vaccinați, ne sunt interzise călătoriile?

Deloc. Pașaportul COVID nu reprezintă o precondiție a libertății de mișcare la nivelul blocului comunitar, din contră, va facilita deplasările între statele membre UE.”Nu există discriminare împotriva celor care nu sunt vaccinați. Aceștia se pot deplasa liber, cu condiția efectuării unui test COVID sau a respectării unei perioade de carantină, în funcție de regulile impuse de fiecare stat”, este precizat într-un comunicat al Comisiei.

Ce teste sunt acceptate la nivelul Uniunii

Așa numitele teste NAAT (Nucleic Acid Amplification Test) sau PCR, cum le cunoaștem noi sunt cele care vor fi recunoscute în pașaportul COVID.

Citeste si:
Dan Giușcă, Bento: Statul român are multe lacune la capitolul...
Dan Giușcă, Bento: IT-iștii...

În plus, vor fi recunoscute și testele antigen (mai ieftine decât cele PCR). Pentru moment, nu sunt acceptate testele antigen efectuate individual.

Pașaportul poate fi folosit pentru călătorii în Marea Britanie sau Elveția

Uniunea Europeană a stipulat deja faptul că pașaportul COVID poate fi implementat în țările din EEA (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), dar și în Elveția.

Dar Norvegia și Elveția au cerut să creeze propriile lor certificate de vaccinare, care să fie compatibile cu modelul folosit de Uniune. Comparativ cu acestea, Islanda a permis deja, de câteva luni, intrarea mai multor turiști europeni vaccinați.

Între timp, Marea Britanie însă se află în discuții cu blocul privind colaborarea după Brexit, iar în prezent, aceasta folosește propriul certificat de vaccinare, prin intermediul Serviciului Național de Sănătate. În plus, țara a autorizat și utilizarea unui sistem de culori (roșu, galben și verde) pentru călătoriile internaționale (asemenea listei galbene din România).

Citeste si:
Care sunt aeroporturile cu cel mai mare număr de anulări de zboruri
Care sunt aeroporturile cu...

Turiștii din țările de pe lista roșie pot intra doar dacă sunt britanici sau irlandezi și dacă au statut de rezident britanic. Cei care vin din statele de pe lista galbenă trebuie să efectueze un test COVID înainte de plecare, să respecte o perioadă de carantină de zece zile și să efectueze alte două teste COVID în zilele doi și opt de la sosire.

Cei care intră în Anglia din state din lista verde trebuie să efectueze două teste COVID, unul înainte de plecare, altul, la sosire. Portugalia este singurul stat aflat pe această listă, pentru moment.

Ce se întâmplă cu SUA?

Majoritatea turișitilor au primit interdicția de a călători în Statele Unite încă de la declanșarea pandemiei în regiune. În prezent, este menținut setul de restricții la adresa Americii.

Potrivit Asociației de Turism din SUA, autoritățile vor analiza planul UE de relansare a călătoriilor internaționale pentru a stabili un calendar în vederea redeschiderii frontierelor în siguranță.

Citeste si:
Studiu: 7 din 10 români vor să plece în vacanță asigurați
Studiu: 7 din 10 români vor...

Pașaportul de vaccinare este sigur?

Codul QR va conține o semnătură digitală, eliberată de o instituție autorizată, cum ar fi: spital, centru de testare sau autoritate în sănătate (minister, eventual). Fiecare entitate va avea o semnătură unică și va fi ”depozitată” într-o bază de date sigură a fiecărui stat.

”Comisia Europeană va construi o poartă/ un filtru, iar toate semnăturile din certificate vor trece prin acesta. Datele personale ale turistului nu vor trece prin acest filtru și nici nu sunt necesare pentru validarea semnăturii digitale”, este precizat în comunicatul Comisiei.

Care este valabilitatea pașaportului COVID

Valabilitatea documentului depinde de relevanța pe care acesta o are la nivelul fiecărui stat membru, în funcție de calculele oamenilor de știință din țara cu pricina.

Citeste si:
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență pe Otopeni: care a...
Aterizare de urgență pe...

Vom scăpa vreodată de acest pașaport?

Planul Uniunii nu este de a păstra pentru totdeauna certificatul. Specificările UE arată că pașaportul este strict legat de contextul pandemic. Așadar, odată ce OMS va declara finalitatea urgenței în sănătatea publică, pașaportul va fi suspendat.

Bineînțeles, există și reversul medaliei: pașaportul va fi reintrodus în caz de o nouă urgență în sănătate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri