Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut joi Rusiei la ONU "să renunţe la calea războiului", descriind scenariul unui atac asupra Ucrainei pe care Washingtonul îl consideră iminent, potrivit AFP.

"Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul", a spus el la Consiliul de Securitate la New York, adăugând că i-a propus joi omologului său rus Serghei Lavrov să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa, conform Agerpres.ro.

"Nu am niciun dubiu în legătură cu faptul că răspunsul la declaraţiile mele de astăzi va fi reprezentat de noi negări din partea guvernului rus", a afirmat Blinken.

"Guvernul rus poate anunţa astăzi" că "Rusia nu va invada Ucraina, să o spună clar, să o spună deschis întregii luni, şi apoi să o demonstreze retrăgându-şi soldaţii, tancurile şi avioanele în cazărmi şi hangare şi trimiţându-şi diplomaţii la masa negocierilor", a spus el.

"În zilele care ar urma, lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

"Informaţiile noastre arată clar" că forţele ruseşti de la frontierele Ucrainei, "inclusiv forţe terestre şi avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile", a spus secretarul de stat al SUA.

El a descris scenariul la care se aşteaptă serviciile de informaţii americane, şi anume atacuri cu "rachete şi bombe" împotriva Ucrainei, "atacuri cibernetice" asupra "instituţiilor ucrainene cheie", apoi incursiuni cu "tancuri şi soldaţi împotriva unor obiective cheie", inclusiv capitala Kiev.

Potrivit Reuters, Blinken a mai declarat că Rusia se pregăteşte să fabrice un pretext pentru o invazie în Ucraina care ar putea include un atac real sau fals cu arme chimice.

"Rusia ar putea descrie acest eveniment drept epurare etnică sau genocid", a precizat el.

Anterior joi, preşedintele american Joe Biden a atras atenţia că riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina este "foarte ridicat" şi că un atac este posibil "în următoarele zile".

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri