Cele mai importante evenimente din ziua zece a conflictului pot fi găsite AICI.

UPDATE 23:59: Canadian Broadcasting Corp (CBC) din Canada a declarat că va suspenda activitatea din Rusia, pe fondul noii legi adoptate astăzi de Putin, conform căreia cei care răspândesc în mod intenționat știri „false” ar putea primi închisoare, potrivit The Guardian.

UPDATE 23:28: Două dintre marile grupuri franceze din industria produselor de lux, Hermes şi Chanel, au anunţat închiderea temporară a magazinelor lor din Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

UPDATE 22:27: După Facebook și agențiile de presă occidentale, Twitter a fost blocat în Rusia. Potrivit serviciului de monitorizare Globalcheck, nici YouTube nu mai funcționează, în prezent, pentru utilizatorii din țara condusă de Vladimir Putin.

UPDATE 22:13: Ministerul rus al Industriei şi Comerţului le-a recomandat producătorilor ruşi de îngrăşăminte să-şi suspende temporar exporturile, invocând 'sabotajul' practicat de firme străine de transport.

UPDATE 21:36: Statele Unite au acuzat Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat "o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume" prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia drept o "minciună", el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei.

UPDATE 21:09: Vicepreședintele Kamala Harris va călători în România și Polonia săptămâna viitoare, în contextul evoluției negative a conflictului din Ucraina, potrivit unor surse ale cotidianului The Hill.

UPDATE 20:36: Facebook a fost interzis în Rusia, iar rușii nu mai au acces la rețea. Anunțul a fost postat de presa rusă, pe Twitter.

UPDATE 20:19: Autorităţile din Moscova au respins cererile pentru demonstraţii atât din partea adversarilor invaziei Ucrainei, cât şi ale susţinătorilor forţelor armate ale Rusiei. Într-un comunicat difuzat, administraţia locală a menţionat pandemia de coronavirus pentru a justifica interdicţia. Autorităţile nu au dezvăluit cine a solicitat autorizarea mitingurilor şi cu ce ocazie.

UPDATE 20:01: Postul BBC a anunţat că își retrage toţi jurnaliştii din Rusia pentru a le garanta "securitatea", după adoptarea unei legi care prevede pedepse cu închisoarea în cazul transmiterii de "informaţii mincinoase despre armată" şi blocarea site-ului său în limba rusă, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

UPDATE 19:22: Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o discuţie telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, că dialogul în favoarea păcii cu Ucraina nu este posibil decât dacă "toate cererile ruseşti" sunt acceptate de către Kiev.

UPDATE 18:38: Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui, deoarece războiul blochează exporturile de la furnizorul cheie Ucraina, a avertizat Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale, FEDIOL.

UPDATE 18:28: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească loviturile orbeşti şi bombardamentele asupra Ucrainei. "Acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească", a declarat presei Borrell la Bruxelles înaintea unei reuniuni extraordinare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene pentru a discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la care au participat şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 17.57: Guvernul elveţian a extins sancţiunile împotriva Rusiei, în acord că măsurile suplimentare impuse de Uniunea Europeană, limitând exporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17:26: Traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă a înregistrat, în ultimele zile, o creștere de peste 40-50% față de cel planificat, din cauza crizei din Ucraina, apărând, în anumite momente ale zilei, aglomerări pe fluxurile de sosiri și plecări.

UPDATE 17.16: Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale.

UPDATE 17.14: Microsoft Corp a anunţat că suspendă noile vânzări ale produselor şi serviciilor sale în Rusia, fiind astfel cea mai recentă companie occidentală care se distanţează de Moscova după invadarea Ucrainei.

UPDATE 17.00: Cea mai recentă hartă a invaziei rusești. Sursa: Ministerul Apărării din Marea Britanie:

UPDATE 16:43: Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător", după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

UPDATE 14:40 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a negat categoric implicarea ţării sale în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 14:30 Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după începerea invaziei ruse.

UPDATE 13:41 Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, tocmai a adoptat o legislație care introduce răspunderea penală pentru diseminarea de informații „false” despre forțele armate ale Rusiei. "Discreditarea" armatei Rusiei devine și ea o infracțiune. De asemenea, legea incriminează solicitarea adresată statelor străine de a impune sancțiuni împotriva Rusiei sau rușilor.

UPDATE 13:15 Liderul opoziţiei conservatoare din Germania, Friedrich Merz, afirmă că o intervenţie a NATO în Ucraina ar deveni o posibilitate în cazul în care Rusia ar realiza atacuri ţintite asupra centralelor nucleare.

UPDATE 12:30 Două şcoli dintr-o comună aflată la marginea municipiului Cernăuţi, cu o importantă comunitate de etnici români, s-au transformat, de la declanşarea războiului, în "fabrici" care produc plase de camuflaj pentru armata ucraineană, potrivit Agerpres.

UPDATE 12:10 Volumul zilnic de tranzacționare atât al Bitcoin-Rubla, cât și al Bitcoin-Grivna (moneda națională a Ucrainei) a crescut cu peste 270% - sugerând o mișcare către tranzacționarea cripto pentru a menține banii la îndemână și pentru a conserva puterea de cumpărare a acestora, potrivit Bankless Times.

UPDATE 11:20 Ministerul chinez de Externe a făcut apel către toate părţile să asigure securitatea facilităţilor nucleare din Ucraina, după izbucnirea unui incendiu la o clădire adiacentă celei mai mare centrale nucleare din Europa, pe fondul luptelor intense.

UPDATE 10:35 Ungaria şi-a exprimat susţinerea pentru sancţiunile Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, însă a avertizat că propria sa economie va fi în mod inevitabil afectată de acestea, a declarat premierul ungar Viktor Orban la postul de radio de stat.

UPDATE 10:00 Un număr de 28.563 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore, în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, citat de Agerpres.

UPDATE 09:25 Senatorul american Lindsey Graham a îndemnat ca "cineva din Rusia" să-l asasineze pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a face "un mare serviciu" Rusiei şi restului lumii, scrie AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE 09:10 Compania de închiriere de case Airbnb Inc își suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus, a declarat directorul executiv Brian Chesky într-un tweet, potrivit Reuters.

UPDATE 08:23 Kremlinul neagă intenția de a institui legea marțială în Rusia. Mii de ruși au început să fugă din țară pe fondul unor rapoarte fără sursă oficială conform cărora granițele s-ar putea închide în curând.

UPDATE 08:20 NATO va organiza vineri o reuniune extraordinară. Aceasta va avea loc la aproximativ ora 11.00 (ora României).

UPDATE 08:17 Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse.

UPDATE 08:10 Un negociator ucrainean a declarat că o a doua rundă de discuții cu Rusia nu a dat niciun rezultat. Cu toate acestea, coridoarele umanitare pentru civili au fost convenite de ambele părți.

UPDATE 00:55 Casa Albă discută în mod activ despre trimiterea vicepreşedintei Kamala Harris la Bucureşti şi Varşovia în zilele următoare pentru a comunica solidaritatea cu Ucraina, ţară care se confruntă cu o escaladare a invaziei ruseşti, au declarat joi pentru site-ul independent de ştiri The Hill surse apropiate acestor discuţii, conform Agerpres.ro.

UPDATE 00:15 Agenția de rating S&P scade ratingul Rusiei de la BB+ la CCC-, o scădere pusă pe baza risculului de ”default ”, conform BBC.com. Concret, sancțiunile impuse Rusiei de către Vest și USA lovesc economia rusească în așa fel încât agențiile de rating consideră că există riscul ca țara condusă de Putin să nu aibă capacitatea de a-și onora obligațiile financiare. Un astfel de caz s-a înregistrat deja pe 3 martie, când Banca Centrală a Rusiei a refuzat să plătească dobânda pentru o serie de titluri de stat în valoare de 29 de mil. de dolari.

UPDATE 22:50 Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi cererea de aderare la Uniunea Europeană, documentul urmând să fie expediat în scurt timp liderilor instituţiilor europene, informează Deschide.md.

UPDATE 22:30 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a apreciat joi că războiul ''va dura probabil mult timp'' în Ucraina, unde ofensiva militară rusă a intrat în a doua săptămână, relatează AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 21:55 Guvernul britanic a anunţat joi sancţionarea miliardarului rus născut în Uzbekistan Alişer Usmanov, deja marginalizat de clubul de fotbal Everton, şi a fostului viceprim-ministru rus Igor Şuvalov după invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin, relatează France Presse, preluat de Agerpres.ro.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri