Puteți urmări continuarea evenimentelor AICI.

UPDATE 23:43: Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), cu sediul la Geneva, a condamnat "cu fermitate" invazia rusă în Ucraina şi a anunţat că a decis să nu mai colaboreze cu Rusia şi nici cu instituţiile din această ţară.

UPDATE 21:49: Polonia este gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Guvernului Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe din Polonia.

UPDATE 21:41: Unilever este cea mai recentă companie care renunță temporar la toate importurile și exporturile în Rusia, decizie ce va bloca toate investițiile în țară.

UPDATE 21:21: McDonald's își închide temporar toate restaurantele din Rusia. Anunțul a fost făcut de Chris Kempczinski, CEO-ul companiei. Pe lângă McDonald's, Starbucks și PepsiCO au anunțat că își vor suspenda activitățile din Federația Rusă, pe fondul invaziei în Ucraina.

UPDATE 20:30: Președintele american Joe Biden a blocat importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Federația Rusă. Președintele a precizat că această decizie va avea un cost asupra țării, dar că experții se consultă și iau deja măsuri. Pe lângă SUA, și Marea Britanie s-a angajat să renunțe la importul de petrol rusesc până la finalul anului în curs. În plus, Vicepreședintele Kamala Harris ajunge în România. Oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni pe 11 martie, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Sursa Foto: Boris Johnson/ Facebook

UPDATE 20:00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa, într-un interviu difuzat de postul american ABC.

UPDATE 19:36: În contextul deteriorării situației de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, și ținând cont de evoluțiile în planul situației regionale umanitare și de securitate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5/9 (5 din 9), ”Evitați călătoriile neesențiale!” de la nivelul de până acum 3/9 (3 din 9), ”Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”.

UPDATE 17:56:Ţările de Jos vor poziţiona rachete Patriot în Slovacia, la cererea NATO, operațiune care va fi făcută împreună cu Germania. Anunțul a fost făcut de ministrul olandez al apărării Kasja Ollondren la Haga, potrivit presei din Ţările de Jos.

UPDATE 16:57: Un responsabil de rang înalt al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus naţionalizarea companiilor străine care şi-au sistat activitatea în Rusia după declanşarea invaziei în Ucraina.

UPDATE 14:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia, relatează DPA, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 13:40: Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarus pentru invadarea Ucrainei, sancţiuni care vor lovi mai mulţi oligarhi şi politicieni ruşi precum şi trei bănci din Belarus, au declarat marţi pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, conform Agerpres.ro.

UPDATE 13:00: Două milioane de refugiați au părăsit Ucraina, ca urmare a invaziei pornite de Rusia, conform precizărilor făcute de ONU pentru BBC.

UPDATE 12:00: Civilii au început să părăsească orașul ucrainean Sumi, în urma unui acord cu Rusia privind crearea de coridoare umanitare, precizează vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. Acesta avertizează însă că Rusia se pregătește să perturbe acest proces, conform theguardian.com.

UPDATE 10:00: Ministrul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii, Ben Wallace, afirmă că țara sa va susține Polonia în cazul în care decide să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, însă îi avertizează că o astfel de măsură poate aduce țara în bătaia puștii. ”Voi susține Polonia și orice decizie pe care o vor lua”, adaugă oficialul britanic, conform theguardian.com.

UPDATE 8:40: Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că va rămâne în capitala Ucrainei, Kiev, în pofida luptelor care continuă, transmite dpa. "Stau la Kiev", a spus el într-un mesaj video, adăugând că nu se va ascunde şi că nu se teme de nimeni.

"Astăzi este a douăsprezecea noapte a luptei noastre, a apărării noastre. Suntem cu toţii prezenţi, toată lumea lucrează. Fiecare la locul său. Sunt la Kiev, echipa mea este cu mine", a adăugat preşedintele Zelenski. Potrivit administraţiei prezidenţiale, Volodimir Zelenski a rechemat soldaţii ucraineni care servesc în misiuni străine. Militari "foarte profesionişti" ar fi necesari în lupta împotriva "agresiunii ruse", se arată în comunicat. Potrivit presei locale, militari ucraineni sunt implicaţi în operaţiuni în Kosovo, Congo şi Coasta de Fildeş.

UPDATE 08:00: Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA.

UPDATE 22:45: Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat luni că Ucraina doreşte discuţii directe între preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, deoarece Kievul ştie că Putin este persoana care ia deciziile, transmite Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 22:05: Preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, a afirmat luni vicepremierul rus şi ministrul energiei Aleksandr Novak, relatează Reuters şi AFP, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 21:45: Joe Biden, împreună cu Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Boris Johnson au căzut de acord asupra faptului că Rusia trebuie să fie lovită în continuare de sancțiuni pentru invazia Ucrainei. De asemenea, ei au subliniat faptul că țara condusă de Zelenski trebuie ajutată atât din punct de vedere economic, cât și în materie de securitate, scrie BBC.com.

UPDATE 21:30: Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că Polonia nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, în timp ce membri ai Congresului american fac presiuni asupra preşedintelui Joe Biden să dea curs solicitării Ucrainei de a facilita transferul către aceasta a unor avioane de luptă de producţie sovietică aflate în dotarea forţelor aeriene ale unor ţări est-europene, relatează agenţiile EFE şi Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 20:30: A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean, transmite Reuters, conform Agerpres.ro.

UPDATE 20:00: Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat luni ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 19:40: Cetățenii ucraineni au parte de tot mai multe înlesniri în România, autoritățile reacționând cu măsuri fără precedent în contextul tragediei prin care trec aceștia. ”Trăim vremuri dificile, dar ne adaptăm din mers pentru a ajuta atât refugiaţii ucraineni, cât şi cetăţenii şi firmele româneşti. Astfel, am modificat legislaţia pentru ca toţi cetăţenii ucraineni care intră în ţara noastră şi doresc să se angajeze să o poată face fără nici un fel de aviz sau restricţie, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, mai ales că şi patronatele româneşti reclamă o lipsă a forţei de muncă", a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.

UPDATE 19:05: Germania și Ungaria nu susțin sancțiunile îndreptate către sectorul energetic al Rusiei. Olaf Scolz a precizat că Europa nu-și poate asigura necesarul fără a importa din Rusia, conform CNN.com.

UPDATE 18:30: Într-o mișcare istorică, cele 27 de state membre ale UE au convenit iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

UPDATE 17:10: A treia rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană a început luni după-amiază în Belarus, transmite agenţia Interfax, în a 12-a zi a invaziei ruse în Ucraina. Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, a declarat mai devreme că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse înainte să fie convenite ''poziţii comune''. Conform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

UPDATE 16:00: Autorităţile oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au declarat că 133 de civili au fost ucişi, dintre care cinci copii, de la începutul invaziei ruse, informează luni dpa, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 15:30: Kremlinul spune că poate ”opri operațiunea din Ucraina” în orice moment, doar dacă țara condusă de Zelenski acceptă o serie de cerințe. Zelenski trebuie să recunoască Peninsula Crimeea drept teritoriu rusesc, precum și Donețk și Luhansk ca state independente și să își schimbe constituția în așa fel încât să nu poată intra în nicio organizație, făcând referire la NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai adăugat că Rusia se va ocupa de demilitarizarea Ucrainei și dacă toate aceste condiții vor fi respectate, ”operațiunea se va opri în orice moment”, termenul ”operațiune” fiind folosit de propaganda de la Moscova pentru a ascunde faptul că Vladimir Putin invadează Ucraina, lovind cu rachete inclusiv zonele în care se află civilii, conform BBC.

UPDATE 14:40: În conferința de presă susținută în urmă cu câteva minute, președintele Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, despre care spune că nu și-a abandonat planurile de invadare a Ucrainei. ”Ne trebuie un nou pachet de sancțiuni”, adaugă președintele ucrainean, făcând referire la măsuri precum boicotarea exporturilor rusești, în principal a resurselor energetice.

UPDATE 13:55: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ar urma să se întâlnească cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Întâlnirea ar fi programată joi, 10 martie, în Antalya, scrie BBC.com, și are loc în contextul în care atacurile Rusiei continuă asupra mai multor orașe din Ucraina, iar cele două părți nu pot cădea de acord nici măcar în ceea ce privește organizarea unor coridoare umanitare.

UPDATE 12:55: Secretarul american de stat, Antony Blinken, reasigură Lituania în ceea ce privește protecția din partea alianței NATO, ca urmare a îngrijorărilor cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, conform BBC, conform TheGuardian.com.

UPDATE 12:30: Separatiştii pro-ruşi au întreprins duminică o ofensivă în oraşul-port Mariupol din sudul Ucrainei, luptele având loc mai ales în partea vestică a localităţii, a indicat luni Ministerul Apărării de la Moscova, transmite luni Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 12:00: Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg, conform Agerpres.ro.

UPDATE 11:20: Nouă persoane au fost ucise duminică în bombardamentul efectuat de armata rusă asupra aeroportului din Viniţa, oraş situat circa 200 km sud-vest de Kiev, au anunţat luni serviciile de intervenţie ucrainene, citate de France Presse, preluata de Agerpres.ro.

UPDATE 10:30: Ucraina va cere luni Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), să emită o hotărâre de urgenţă prin care să solicite Rusiei să îşi oprească invazia, considerând că argumentele folosite de Moscova pentru a-şi justifica atacul armat se bazează pe o interpretare eronată a legii genocidului, informează Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 9:45: Monedele europene au coborât luni dimineaţa, 07 martie, la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, ceea ce îi determină pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide, transmite Bloomberg. Află mai multe de AICI.

UPDATE 9:35: Rusia a anunțat deschiderea mai multor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Ucraina. Însă, conform presei de la Moscova, aceste coridoare le vor permite ucrainenilor să părăsească țara către Belarus sau Rusia, ambele acuzate de invadarea Ucrainei.

UPDATE 9:00: Grupul de hackeri Anonymous anunță o nouă lovitură dată Rusiei în războiul informatic pe care l-a pornit împotriva țării conduse de Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei. Într-un nou mesaj postat pe Twitter, aceștia precizează că au reușit să compromită televiziunile Russia 24, Channel One și Moscow 24, dar și serviciile de streaming Wink și Ivi, pe care le-au folosit pentru a transmite imagini cu războiul din Ucraina.

UPDATE 8:30: Guvernul din Noua Zeelandă a pus în derulare o procedură administrativă menită să-i permită sancționarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei, anunță prim-ministrul Jacinda Ardem. Sancțiunile vor putea fi îndreptate către companii, servicii, oligarhi sau active ale persoanelor asociate cu invazia din Ucraina.

UPDATE 08:00: Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev, transmite dpa. Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev. Trupele ruse mai "încearcă să obţină un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estică a Kievului, prin cartierele Brovarski şi Borispil", se menţionează în buletin, conform Agerpres.ro.

"Înţelegem că bătălia pentru Kiev este o bătălie-cheie (pe care o vom purta) în zilele următoare", a adăugat el.

UPDATE 01:05: Netflix a anunțat că se va retrage de pe piața din Rusia. Abonații mai pot beneficia de platformă până la finalul lunii.

UPDATE 22:30: Conflictul armat continuă, iar bombardamentele fac din ce în ce mai multe victime. Între timp, în orașe din întreaga lume, oamenii au ieșit să protesteze față de conflictul din Ucraina și cer Rusiei să oprească invazia. În continuare, Vladimir Putin nu renunță, iar Volodimir Zelenski cere disperat ajutor internațional masiv.

UPDATE 22:07: American Express, cea mai recentă companie de carduri de credit, anunță retragerea de pe piața din Rusia, ținând cont de invazia din Ucraina.

UPDATE 21:56: Una dintre cele mai cunoscute rețele sociale, Tik Tok, se retrage de pe piața din Rusia, din cauza legii semnate de Vladimir Putin, prin care sunt pedepsiți cei care răspândesc informații false despre ”operațiunea specială din Ucraina”.

UPDATE 21:40: Forțele ruse au închis anumite rețele mobile și internetul de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit celor transmise de Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției de Energie Atomică Internațională (IAEA).

UPDATE 19:39: Guvernul Azerbaidjanului a informat aceasta că Azal, compania statală de aviaţie, îşi suspendă începând din 6 martie conexiunea aeriană cu Rusia, în urma unui acord reciproc, îndeosebi din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Printscreen Facebook / Офіс Президента України

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri