Conflictul dintre Rusia și Occident, care s-a extins și în mediul online a continuat vineri, când Rusia a restricționat accesul la Instagram, după ce restricționase anterior și accesul la Facebook, dar a venit o măsură din partea celor de la Google, care a anunțat blocarea pe YouTube a unor canale asociate cu presa rusă finanţată de stat.

YouTube a invocat în sprijinul deciziei politica sa de interzicere a conţinutului care neagă sau banalizează evenimentele violente a căror realitate este bine documentată. În această categorie intră şi invazia rusă în Ucraina, pentru care se aplică deci politica respectivă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Măsura companiei deţinute de Google - care la rândul său aparţine corporaţiei Alphabet - se aplică peste tot în lume, a precizat purtătorul de cuvânt Farshad Shadloo.

De cealaltă parte, Rusia a anunţat că a început urmărirea în justiţie împotriva Meta pentru "apel la uciderea" de ruşi, după ce compania-mamă a Facebook şi Instagram şi-a "relaxat" reglementările privind mesajele violente referitoare la armata şi liderii Rusiei.

Comitetul de anchetă rus a transmis într-un comunicat că "a fost iniţiată o acţiune penală în legătură cu apelurile ilegale la crime şi violenţă împotriva unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse din partea unor colaboratori ai companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram".

Accesul la cele două rețele de socializare ale Meta a fost restricționat pe teritoriul Rusiei.

Comitetul îl are în vedere în special pe Andy Stone, responsabil de comunicare la Meta, care a anunţase joi schimbarea regulilor de postare pe cele două platforme.

"Din cauza invaziei ruse în Ucraina, dăm dovadă de indulgenţă pentru formele de exprimare politică ce ar încălca în mod normal regulile noastre privind discursul violent, cum sunt moarte invadatorilor ruşi", a confirmat Andy Stone pentru France Presse, precizând că apelurile la violenţă împotriva civililor ruşi rămân interzise.

Parchetul rus a solicitat la rândul său ca Meta să fie clasificată "organizaţie extremistă" şi deci activităţile sale în Rusia să fie interzise, cerând între altele gigantului rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor să blocheze accesul la Instagram în Rusia, în timp ce Facebook deja nu mai este accesibilă din 4 martie.

În ce-l priveşte, înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat, vineri, preocuparea faţă de anunţul Meta privind exceptarea de la regulile privind suprimarea mesajelor ostile a celor referitoare la armata şi liderii ruşi.

Elizabeth Throssel, purtătoare de cuvânt a comisariatului, a explicat într-o conferinţă de presă la Geneva că "neclaritatea" care înconjoară acest anunţ "poate contribui, cu siguranţă, la discursuri de ură îndreptate împotriva ruşilor în general", ceea ce "ar fi foarte îngrijorător".

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri