Reprezentanţi ai guvernelor SUA şi Chinei s-au reunit luni la Roma pentru a aborda, între altele, războiul din Ucraina, subliniind în acest sens importanţa menţinerii "deschise a liniilor de comunicare" între cele două puteri, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Întâlnirea, care s-a desfăşurat timp de peste opt ore cu uşile închise într-un hotel din capitala Italiei, a servit la trecerea în revistă a relaţiilor bilaterale, dar şi la abordarea războiului din Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie.

După "discuţii substanţiale" despre conflictul din Ucraina şi alte chestiuni bilaterale, părţile "au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicare" între Washington şi Beijing, a informat Casa Albă.

În acelaşi timp, SUA au avertizat că vor exista "consecinţe" pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul "poate face mai mult decât orice altă ţară" pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comentariu la informaţiile apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi solicitat ajutor Beijingului în cadrul invaziei sale în Ucraina, lucru negat atât de autorităţile chineze, cât şi de Rusia.

"Am spus foarte clar atât în privat, cât şi în public Beijingului că vor exista consecinţe în cazul că va oferi unui astfel de sprijin", a insistat acelaşi purtător de cuvânt.

Relația a rămas, totuși, tensionată

SUA s-au declarat "profund preocupate" de poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" cu privire la războiul din Ucraina, a comunicat luni o înaltă responsabilă a Casei Albe, după o întâlnire la nivel înalt între cele două state la Roma, dar care nu a fost de natură să ducă la o scădere a tensiunii, potrivit France Presse.

La această întrevedere SUA au fost reprezentate de consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar China de Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie. Discuţia a durat şapte ore, a indicat reprezentanta Casei Albe, calificând-o "intensă" şi "foarte deschisă", conform AFP şi Reuters.

Aceeaşi sursă a asigurat însă că întâlnirea în sine era pregătită încă din luna decembrie.

Reprezentanta Casei Albe nu a dorit să comenteze informaţiile din presa americană, potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i acorde ajutor economic şi militar în cadrul invaziei în Ucraina.

Rusia, care se pregăteşte de un default, a dezminţit aceste informaţii, în timp ce China le-a reproşat americanilor că propagă "fake news".

Duminică, Jake Sullivan lansase un avertisment la adresa Beijingului, afirmând într-un interviu acordat CNN: "Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom asista pasiv şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei din cauza sancţiunilor economice".

Dar Statele Unite nu au precizat până acum ce fel de acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns din partea sa ori ce formă ar putea lua acel răspuns, notează AFP.

Washingtonul a acuzat, între altele, China pentru că a contribuit la propagarea "minciunilor" ruseşti despre presupusele laboratoare de arme biologice şi chimice ale SUA în Ucraina.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, privilegiind prietenia sa cu Moscova, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, mai notează AFP.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri