UPDATE 23:33 - Rusia reține 400 de persoane la Herson, susține armata ucraineană. Într-o actualizare operațională postată pe Facebook, oficialii au susținut că ofițerii Rosgvardiya - un fel de poliție extrem de militarizată care se pare acum desfășurată în Ucraina - au arestat aproximativ 400 de persoane în orașul din sud, anunță BBC.

BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații și nu este clar când au avut loc arestările, deși imaginile de pe rețelele de socializare verificate de BBC au arătat rezidenți participând la proteste vocale împotriva trupelor ruse în weekend.

UPDATE 21:51 - Prețul petrolului a scăzut miercuri cu peste 17%, după ce Emiratele Arabe Unite au declarat că membrul OPEC va sprijini creșterea ofertei pe o piață aflată în dezordine din cauza întreruperilor de aprovizionare cauzate de sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei,

UPDATE 21:32 - Emiratele Arabe Unite îi vor încuraja pe colegii membri ai OPEC să crească producția de petrol, deoarece invazia rusă a Ucrainei a împins prețul țițeiului Brent la cele mai înalte niveluri din mai mult de un deceniu, scrie Financial Times.

UPDATE 18:00 - Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea. Consiliul municipal al orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, a postat un videoclip cu o maternitate devastată din oraș și a acuzat forțele ruse că au aruncat din aer mai multe bombe asupra acestuia.

Imagini video de pe pagina de Twitter a publicației Nexta, cu bombardamente ale spitalului din Mariupol.

UPDATE 17:00 - Crucea Roșie a Chinei va oferi 5 milioane de yuani (aproximativ 791.000 de dolari americani) drept ajutor umanitar Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe al Chinei într-un briefing, adăugând că primul lot de ajutor a părăsit Beijingul miercuri, relatează jurnaliștii de la CNN.

Ajutorul, care include alimente și necesitățile zilnice, vine la cererea Ucrainei și va fi livrat Crucii Roșii Ucrainene „cât mai curând posibil”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian.

CNN reamintește că liderii din China au cerut în mod repetat părților să-și exercite „limitarea maximă” pentru a preveni o criză umanitară masivă. Beijingul a refuzat în mod constant să numească războiul din Ucraina drept o invazie rusă.

UPDATE 15:43: Marea Britanie își mărește furnizarea de sisteme de arme către Ucraina, ca „răspuns la alte acte de agresiune ale Rusiei”, trimițând 3.615 de arme antitanc ucrainenilor și, de asemenea, va trimite în scurt timp un mic lot de rachete antitanc Javelin, a declarat el parlamentarilor în parlament.

UPDATE 14:40: Compania nucleară de stat a Ucrainei anunță că aprovizionarea cu energie electrică a fostei centrale electrice de la Cernobîl a fost întreruptă și a avertizat că substanțe radioactive ar putea fi eliberate, deoarece combustibilul nuclear uzat nu poate fi răcit.

Într-o postare prin Telegram, Energoatom anunța că o linie de înaltă tensiune care alimenta centrala a fost deconectată după ce a fost avariată în timpul confiscării stației de către Rusia în urmă cu aproape două săptămâni.

UPDATE 14:16: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că amenințarea la adresa țării sale este „la nivel maxim”, dar a afirmat că amploarea răspunsului său este, de asemenea, la cel mai înalt nivel. Acesta a mai spus că armata ucraineană a reușit să completeze arsenalul de muniție cu multe trofee luate pe câmpul de luptă.

Totodată, le-a transmis soldaților ruși, în limba rusă: „Plecați!”

UPDATE 13:30: Statele membre ale Uniunii Europene au decis să extindă sancţiunile împotriva Moscovei şi Minskului în urma invaziei ruse din Ucraina, în special prin deconectarea a trei bănci belaruse de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT și adăugarea unor noi oligarhi ruși pe lista neagră a UE.

UPDATE 12:30: A fost anunțată începere evacuărilor din orașul care găzduiește Zaporijjia, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Primarul din Enerhodar, care a fost recent atacat de forțele ruse, a salutat anunțul unui coridor umanitar către și dinspre oraș.

UPDATE 12:00: Companiile internaționale continuă să se retragă de Rusia în urma invaziei auspra Ucrainei. Listei de companii care se retrag de pe piața rusă este acum completată și de marile firme de consultanță globale, Deloitte, Ernst&Young, KPMG și PricewaterhouseCoopers.

UPDATE 11:00: Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a anunțat că armata ucraineană a convenit cu omologii ruși la o încetare a focului de 12 ore pentru a permite civililor să evadeze prin coridoarele umanitare.

UPDATE 10:00: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțată că, Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale Mig-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei.

UPDATE 8:20: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni în Turcia, a confirmat Ministerul de Externe al Rusiei. Întâlnirea ar fi programată pentru joi, 10 martie.

UPDATE 8:00: Ucraina încă rezistă după două săptămâni de război. Au avut loc bombardamente în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, pe care rușii intenționează să îl ocupe. Între timp, coridoarele umanitare au funcționat în Sumî, unde circa 5.000 de civili au fost evacuați. Coridorul umanitar va fi deschis și în cursul zilei de astăzi.

UPDATE 00:49: Vânzarea de valute străine va fi suspendată până pe 9 septembrie, a anunţat într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, lovită de sancţiuni occidentale fără precedent din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE 00:32: Romexpo se transformă în spațiu de cazare pentru refugiații ucraineni. Circa 2.000 de paturi vor fi organizate pentru cei care fug din calea războiului.

UPDATE 00:21: Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat agenţia nucleară a ONU.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri