UPDATE 20:00: Se trage din nou în Kiev și Harkov. Armata ucraineană se pregătește de o nouă noapte grea, mai ales că există dovezi ale unor masări serioase de trupe din partea Federației Ruse.

Sursa Video: Nexta/ Twitter

UPDATE 19.02: Germania a renunțat la blocarea livrării de arme letale de fabricație germană către Ucraina prin țări terțe, relatează BBC. Decizia înseamnă că Țările de Jos vor putea trimite lansatoare de grenade cu propulsie de rachete germane 400 în Ucraina. Este o schimbare majoră în politica germană și ar putea permite o creștere a asistenței militare europene pentru Ucraina, deoarece multe arme din Europa sunt cel puțin parțial fabricate în Germania, ceea ce înseamnă că Berlinul are un cuvânt de spus cu privire la utilizarea și exportul lor.

UPDATE 18.58: Un bombardament rusesc în Donbas a provocat 19 morţi şi 73 de răniţi în regiunea Doneţk din estul separatist al Ucrainei, potrivit administraţiei regionale ucrainene, relatează agenţia Interfax, citată de Agerpres.

UPDATE 18.38: Site-ul Kremlinului este vizat de atacuri cibernetice, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, agenției de știri de stat TASS. potrivit CNN.„Atacurile sunt în desfășurare”, a spus Peskov pentru TASS. „[Site-ul web] pică deseori.” Unele site-uri web ale guvernului rus, inclusiv Kremlinul și Ministerul Apărării, au fost oprite pentru a treia zi la rând.

UPDATE 18.00: Ministerul Apărării al Marii Britanii spune că înaintarea Rusiei a încetinit temporar, probabil ca urmare a „dificultăților logistice acute și rezistenței ucrainene puternice”, relatează BBC. Capturarea capitalei Ucrainei, Kiev, rămâne principalul obiectiv al Rusiei, adaugă britanicii.

UPDATE 17.40: Președintele rus Vladimir Putin are mai mult de 50% „din puterea sa totală adunată acum în interiorul Ucrainei”, a declarat un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

UPDATE 17.37: Liderul regiunii Cecenia a Rusiei anunță că a desfășurat luptătorii în Ucraina pentru a se alătura trupelor ruse, relatează BBC.

UPDATE 17.10: Departamentul pentru Situații de Urgență, anunță că a fost operaționalizată o tabără mobilă în orașul Siret. Potrivit sursei citate, unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară refugiaților din Ucraina. Durata necesară ridicării sistemului de corturi este de aproximativ opt ore. Completul poate asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele.

UPDATE 16.45: Nave ale Marinei Regale, trupe ale Armatei Britanice și luptători ale Forțelor Aeriene Regale au fost desfășurate în Europa de Est pentru a consolida frontul de est al NATO, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Marea Britanie, citat de CNN. „HMS Trent se află în estul Mediteranei, desfășurând exerciții NATO cu elicopterele Merlin și avioanele de patrulare maritimă RAF P8 Poseidon”, se arată în comunicat. HMS Diamond, un distrugător, se va alătura de la Portsmouth.

Tancurile și vehiculele blindate „au sosit în Estonia din Germania, cu echipamente suplimentare și aproximativ 1000 de soldați sosind în zilele următoare”, a adăugat ministerul.

Declarația a adăugat că avioanele de luptă Typhoon „zboară din baze din Cipru și Marea Britanie patrulează acum spațiul aerian NATO deasupra României și Poloniei, alături de aliații NATO, cu avioane de realimentare aer-aer Voyager în sprijin”.

UPDATE 15.50: Ambasadei României la Kiev și a Consulatului de la Odesa a fost suspendată, iar întreg personalul a fost repatriat, Potrivit MAE. În același timp, oficiile consulare de la Cernăuți și Solotvino au activitate în parametrii normali.

UPDATE 15:20: Secretarul de stat american Antony Blinken a autorizat 350 de milioane de dolari pentru o nouă asistență militară a SUA pentru Ucraina, relatează CNN. „Astăzi, în timp ce Ucraina luptă cu curaj împotriva atacului brutal și neprovocat al Rusiei, am autorizat o a treia retragere prezidențială fără precedent de până la 350 de milioane de dolari pentru sprijinul imediat pentru apărarea Ucrainei”, a spus Blinken în o declarație scrisă.

UPDATE 15.00: Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că prim-ministrul maghiar Viktor Orbán i-a transmis că și Ungaria renunță la opoziția față de suspendarea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.

UPDATE 14:40: România închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. România a început procedurile de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său, precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

UPDATE 14:30: Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat o înăsprire a interdicţiei de circulaţie din cauza invaziei ruseşti, avertizând că oricine se află pe stradă între orele 17.00 şi 8.00 va fi tratat ca un inamic.

UPDATE 14:10: Marea Britanie anunță că orașul sudic Melitopol e în continuare controlat de armata ucraineană, deși Rusia susținea dimineață că l-a cucerit. În acest moment, Rusia nu controlează nici un oraș important din Ucraina.

UPDATE 13:30: Franța a interceptat și oprit un vapor comercial rusesc încărcat cu automobile care se îndrepta spre Sankt Petersburg, transmite BBC. „O navă de marfă din Rusia, lungă de 127 de metri, numită „Liderul Baltic”, care transporta mașini, a fost interceptată peste noapte de marina franceză în Canal și escortată în portul Boulogne-Sur-Mer din nordul Franței”, au declarat autoritățile franceze.

UPDATE 13:05: Înaltul Comisar adjunct al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Kelly Clements, a declarat pentru CNN că până la 4 milioane de oameni ar putea încerca să treacă granițele pe măsură ce criza din Ucraina continuă. Clements a spus că peste 120.000 de persoane au părăsit deja Ucraina.

UPDATE 12.45: Președintele Volodimir Zelenski anunță într-un nou mesaj adresat ucrainenilor că, în continuare, Kievul este sub controlul forțelor pe care le conduce: ”Ținem cu succes piept atacurilor lansate de către inamic. Kievul și zone cheie sunt controlate de armata noastră”, declară Zelenski, care adaugă faptul că ucraineni și-au câștigat dreptul de a deveni cetățeni ai Uniunii Europene, iar acesta ar fi un mmoment cheie de susținere, notează news.sky.com.

UPDATE 12.36: Rusia ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea pentru prevenirea ”crimelor deosebit de grave”,a declarat fostul președine rus, Dmitri Medvedev.

UPDATE 12:30: Trupele ruse, respinse într-o confruntare lângă orașul vestic Lviv, potrivit primarului orașului. Armata ucraineană a respins asaltul dat de o formațiune de 60 de militari ruși în orășelul Brody, la circa 80 km de Lviv. Este o zonă în care nu au avut loc confruntări până acum.

UPDATE 12:20: Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, anunță că Ciprul a confirmat faptul că nu va bloca decizia de a deconecta Rusia de la sistemul internațional de plată SWIFT.

UPDATE 12.05: Polonia refuză să joace play-off-ul Cupei Mondiale împotriva Rusiei, potrivit lui Cezary Kulesz, Președintele Federației Ploneze de Fotbal. Meciul ar fi trebui să se joace la Moscova pe 24 martie.

UPDATE 11.12: Președintele Volodimir Zelensky a cerut ca Ucrainei să îi fie acordat statutul de membru UE, potrivit unui postări pe Twitter. El a spus că a discutat cu președintele Consiliului European despre asistență pentru Ucraina.

UPDATE 11.00: Potrivit informațiilor furnizate de ministrul sănătății din Ucraina, până în prezent, 198 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost uciși ca urmare a „agresiunii ruse”.

UPDATE 10.52: Metroul din Kiev a fost oprit complet. Rețeaua subterană este acum folosită doar ca adăpost de bombardamente, spune primarul Capitalei, fostul campion mondial la box, Vitali Klitschko.

UPDATE 10.30: Băncile de stat din China restricționează finanțarea pentru mărfurile rusești. Cel puțin două dintre cele mai mari bănci de stat ale Chinei restricționează finanțarea pentru achizițiile de mărfuri rusești după sancțiunile din partea Occidentului.

UPDATE 10.15: (N.RED. Orice informații legate de pierderile din tabăra adversă, publicate de oficialii ruși sau ucraineni, trebuie privite cu scepticism) Ministerul Apărării din Ucraina anunță următoarele pierderi în tabăra rusă până în dimineața zilei de sâmbătă, 26 februarie: 3.500 soldați morți, 102 tancuri distruse, 536 vehicule blindate distruse, 15 unități de artilerie distruse, 14 avioane de vânătoare distruse, 8 elicoptere distruse, un sistem BUK-1 distrus (lansator mobil de rachete).

UPDATE 9.57: Facebook și Twitter par a fi parțial blocate în Rusia. Mai exact, mai mulți utilizatori din Rusia spun imaginile postărilor de pe cele două rețele sociale nu se mai încarcă decât în cazul în care folosesc un VPN sau o rețea WiFi.

UPDATE 9.50: Republica Moldova blochează site-ul rus de propagandă Sputnik, foarte popular și în România și adesea citat de senatoarea Diana Șoșoacă. De asemenea, siteul nu mai funcționeaza nici pentur utilizatorii români sau din alte țări UE, nefiind clar dacă acesta este blocat de autorități sau dacă a fost ținta unui atac cibernetic.

Război Ucraina | O noapte de bombardamente dure asupra Kievului

UPDATE 8:40 - A treia zi a războiului din Ucraina, a început cu lupte grele pe străzile din Kiev. Armata și civilii ucraineni opun ocupanților ruși o rezistență la care Kremlinul nu se aștepta potrivit seviciilor internaționale. Un bloc de locuințe din cartierul kievean Zhuliany a fost lovit de proiectile în timpul schimburilor de focuri, doi oameni au decedat.

UPDATE 3:00 Mykhailo Federov, ministrul transformării digitale din Ucraina, i-a trimis un mesaj lui Tim Cook, CEO-ul Apple, prin care i-a cerut ca gigantul IT să taie accesul Rusiei la Apple Store și la produsele Apple.

UPDATE 02:31 - Twitter întrerupe temporar reclamele în Ucraina și Rusia ”pentru a ne asigura că atenția nu este distrasă de la informațiile critice privind siguranța publică”.

UPDATE 02:18 - NEXTA publică imagini cu mai multe cocktailuri molotov pregătite de locuitorii Kievului pentru a se apăra de invadatori.

UPDATE 02:18 - Ambasador Ucraina către ambasador Rusia: ”Cuvintele tale nu valorează nici cât gaura dintr-un covrig”

UPDATE 02:05 - Lupte dure au loc în prezent în orașul Vasylkiv, la 10 kilometri la sud de Kiev, unde rușii încearcă să parașuteze trupe spun Forțele Aeriene din Ucraina, citate de Euromaidan Press.

UPDATE 02:00 - Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei vecine de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze.

UPDATE 01:29 - ”Pe măsură ce Rusia continuă să atace Kievul, votul din Consiliul de Securitate a fost susținut de un număr fără precedent de țări membre. Acest lucru dovedește că lumea este cu noi, adevărul este cu noi, victoria va fi a noastră”, a declarat Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei.

UPDATE 01:21 - Forțele armate ale Ucrainei au doborât o aeronavă il-76 care transporta parașutiști ruși. Aeronava are o capacitate de 125 - 225 persoane. ”Aceasta este răzbunare pentru Lugansk 2014. Moarte dușmanilor!”, au declarat reprezentanții armatei ucrainene.

UPDATE 01:09 - China se abține de la votul Consiliului de Securitate ONU care condamnă invadarea Ucrainei. Unsprezece state membre au votat pentru rezoluție, trei s-au abținut (China, India și Emiratele Arabe Unite) și unul a votat împotrivă (Rusia). Deoarece Rusia deține drept de veto, rezoluția nu a fost menținută.

UPDATE 00:45 - Ucraina a cerut o finanțare de urgență, a anunțat în noaptea zile de vineri spre sâmbătă Kristalina Georgieva, managing director FMI. Informația a fost publicată de AFP.

UPDATE 00:40 - Potrivit unor informații neconfirmate oficial, Mercedes Benz vrea să suspende livrările de mașini către Rusia. Audi, General Motors, Jaguar și Land Rover s-ar putea alătura demersului.

UPDATE (vineri 25 februarie) 23:26 - Reuters a publicat o hartă a invaziei din Ucraina. Link la sursă AICI iar harta poate fi vizualizată mai jos.

Harta invazie Ucraina - RusiaUPDATE 23:22 - Ucraina și Rusia discută despre locul și data unor negocieri de pace, scrie Reuters, care citează purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski.

UPDATE (vineri 25 februarie) 23:12 - Grupul de hackeri Anonymous a spart baza de date a Ministerului Apărării din Rusia și a făcut publică baza de date. Twitter a șters postarea la scurt timp după.

UPDATE (vineri 25 februarie) 22:47 - Sirenele de alertă anti-aeriană se aud din nou la Kiev în seara zilei de vineri. Un baraj de rachete se îndreaptă spre Capitală. Mai mulți martori spun că cel puțin trei atacuri au fost auzite în ultimele 5 minute.

UPDATE (vineri 25 februarie) 22:43 - Organizația medicală de caritate, cunoscută și sub numele Medici Fără Frontiere, este adesea printre ultimele care au rămân în zonele de război, dar reprezentanții ei au anunțat pe Twitter că au fost forțați să-și oprească operațiunile din cauza escaladării conflictului, transmite BBC.

UPDATE (vineri 25 februarie) 22:25 - Noi imagini (vezi mai jos) arată circa 150 elicoptere și alte echipamente militare în partea de sud a Belarus. Acestea se află la circa 32 km de granița cu Ucraina și la 160 mile de Kiev.

UPDATE (vineri 25 februarie) 22:08 - Compania Națională de Căi Ferate din Ucraina a anunțat că va pune la dispoziția populației trenuri speciale pentru evacuări din Kiev către vestul țării.

UPDATE (vineri 25 februarie) 21:32 - Noi bombardamente au loc în capitala ucraineană Kiev, scrie BBC. Primarul orașului, fostul campion mondial la box Vitali Klitschko, spune că au fost semnalate cinci explozii în Capitală, unele fiind auzite în apropierea unei centrale electrice din nordul orașului. „Serviciile de urgență răspund. Încă încercăm să aflăm detaliile”, a spus Klitschko. „Situația de acum – fără exagerare – este amenințătoare pentru Kiev”, a adăugat el. Noaptea, a spus el, va fi „foarte grea”.

UPDATE (vineri 25 februarie) 21:26 - Primele ajutoare militare (recunoscute în mod public) au ajuns în Ucraina. Polonia a trimis un convoi de muniție în această țară, potrivit ministrului apărării, Mariusz Błaszczak.

UPDATE (vineri 25 februarie) 21:20 - Mikhail Khodorkovsky, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, spune că doar o revoluție l-ar înlătura pe Vladimir Putin.

UPDATE (vineri 25 februarie) 20:48 - NATO a anunțat că pentru prima dată în istorie va defășura o forță de reacţie rapidă în mod defensiv. Forța multinațonală va consta în unități terestre, navale și aeriene și va fi desfășurată în Europa de Est

UPDATE (vineri 25 februarie) 20:25 - Întrebat despre o extindere a conflictului în România sau Polonia, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianța va oferi ”suport maxim” țărilor membre și va reacționa imediat dacă oricare membru va fi atacat de Rusia.

”Nu vreau să avem o criză și mai mare în Europa, în care Rusia amenință sau atacă oricare țară din Alianță. Vom proteja fiecare centimetru de pământ NATO”, a spus el.

UPDATE (vineri 25 februarie) 19:33 - Peste 50.00 de refugiați ucraineni au părăsit țara în ultimele 48 de ore. Majoritatea au plecat în Polonia și Moldova, spune Filippo Grandi, înalt comisar ONU.

UPDATE (vineri 25 februarie) 19:09 - Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a cerut ca Rusia să fie exclusă din sistemul SWIFT. “Este corect ca UE să adopte sancțiuni masive, fără precedent și severe împotriva Rusiei. Avem nevoie de mai mult și trebuie să fie sancțiuni mai extinse, inclusiv excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și sancțiuni individuale dure”, a scris ea pe Twitter.

Citiți aici mai multe detalii despre Cele mai importante evenimente din primele două zile invaziei din Ucraina

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri