UPDATE 16:30 Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat joi refuzul NATO de a interveni militar în Ucraina, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut într-un discurs adresat parlamentului de la Berlin mai mult ajutor pentru ca ţara sa să se apere în faţa invaziei ruse, transmite agenţia DPA, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 13:35 Regatul Unit îşi va desfăşura sistemul de apărare antiaeriană ultramodern Sky Sabre în Polonia, a declarat joi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, în timpul unei vizite întreprinse la Varşovia, informează Reuters, preluat de Agerpres.ro.

UPDATE 10:51 Șeful Apărării din Estonia este de părere că NATO ar trebui să intervină direct în războiul din Ucraina în cazul în care Moscova folosește arme de distrugere în masă, conform CNBC.com.


UPDATE 10:20 - Rusia are forţa necesară de a-i pune la punct pe duşmanii conduşi de SUA, iar Moscova va dejuca complotul rusofob al Occidentului menit să distrugă Federaţia Rusă, a declarat joi Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Reuters.

UPDATE 9:31 - 17 martie - Website-urile guvernamentale rusești, dar și cele deținute de unele dintre cele mai mari companii controlate de statul condus de Vladimir Putin, au parte de atacuri cibernetice fără precedent. Autoritățile fac eforturi pentru a filtra traficul web venit din străinătate, conform ministrului digitalizării din rusia, conform theguardian.com.

UPDATE 20: 51 - Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi efectuat un atac aerian împotriva unui teatru din Mariupol, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters.

UPDATE 17:53
- NEXTA transmite pe Twitter că Rusia a bombardat în primele 20 de zile de război aproximativ 3.500 de clădiri, printre care școli, spitale, magazine și multe altele.

UPDATE 17:46 - Ucraina și Rusia înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace bazat pe 15 puncte, listă care include încetarea focului și retragerea Rusiei, dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitele forțelor sale armate, scrie Financial Times. Mai multe detalii AICI.

Totodată, Turcia s-a arătat pregătită să găzduiască o întâlnire între Putin și Zelenski, a declarat ministrul turc de externe. Moscova este, de asemenea, pregătită să continue comunicarea în format trilateral între miniștrii de externe ai Federației Ruse, Ucrainei și Turcia, a spus Lavrov, potrivit agenției de presă NEXTA.

UPDATE 17:39 - Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

UPDATE 17:06 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea sa militară din Ucraina este un "succes" şi că Moscova nu va lăsa această ţară se devină un "cap de pod" pentru "acţiuni agresive" împotriva Rusiei.

„Operaţiunea se derulează cu succes, în strictă conformitate cu planurile stabilite", a afirmat Putin, conform declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat rusă, citate de France Presse, dând asigurări din nou că Moscova nu are intenţia "de a ocupa" Ucraina.

UPDATE 16:36 - Ucraina și Moldova s-au conectat la rețeaua europeană de electricitate, separându-se complet de cea rusească. Procesul trebuia să se încheie abia în 2023, dar din cauza invaziei a fost urgentat și s-a efectuat în mai puțin de 3 săptămâni.

UPDATE 15:51 - Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața Congresului American, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții. Trupele ruse au tras deja 1.000 de rachete în Ucraina, au folosit drone pentru a ne ucide, e o teroare pe care Europa nu a mai văzut-o de 80 de ani. Cerem un răspuns, un sfârșit pentru toate acestea, e prea greu să cerem acest lucru? Avem nevoie de o interdicție aeriană. E prea mult să cerem acest lucru?

Știți cât de mult contează pe câmpul de luptă aviația. Șțiți că avionele acestea există și le aveți, dar ele sunt pe pământ, nu sunt pe cerul Ucrainei, ele nu apară poporul Ucrainei. E o nevoie. Eu trebuie să protejez cerul țării mele, dar am nevoie de decizia voastră! Și eu am un vis”, a declarat Volodimir Zelenski.

Urmărește întregul discurs AICI.

UPDATE 15:05 -Trupele ruse au ucis 10 oameni care stăteau la coadă pentru pâine, anunță Ambasada SUA la Kiev, potrivit unui mesaj publicat pe pagina oficială de Twitter.

Civilii uciși se aflau în orașul Cernihiv, scrie BBC.

UPDATE 15:02 - Marks & Spencer, Burger King, dar și grupurile hoteliere Marriott și Accor sunt printre brandurile faimoase care nu pot părăsi Rusia din cauza unor contracte complexe de francizare care interzic expres acest lucru.

UPDATE 14:46 - Un avion cargo al forţelor aeriene ale SUA a început miercuri să transfere în Ucraina căşti şi alte echipamente militare neletale donate de Japonia, informează Reuters, care notează că este prima dată când o aeronavă americană transportă echipamente ale forţelor nipone de autoapărare într-o altă ţară, anunță Agerpres.

UPDATE 14:35 - O propunere ca Ucraina să devină o țară neutră, dar să-și păstreze propriile forțe armate ar putea fi privită ca un anumit tip de compromis, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând posibile progrese în negocierile de pace.

UPDATE 13:00 - Orașul Zaporizhzhia din centrul Ucrainei a fost pentru prima bombardat de ruși, arată oficialii administrației regionale. Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale Zaporizhzhia, a declarat pe canalul său Telegram că gara și zona din jurul grădinii botanice au fost lovite. Nu s-au înregistrat, însă, victime, scrie CNN.

UPDATE 12:47 - Renumitul scriitor japonez Haruki Murakami va transmite un apel la pace în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia prin intermediul unui program radio special, cu durata de o oră, ce va fi difuzat săptămâna aceasta, a anunţat miercuri postul Tokyo FM, anunță Agerpres.

UPDATE 12:43 - Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung, a avertizat Fondul Monetar Internaţional.

UPDATE 12:15 - Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 11:40 - Condițiile din Mariupol, unul dintre cele mai intens bombardate orașe din Ucraina, devin insuportabile, din cauza atacurile neobosite ale forțelor ruse.

Supraviețuitorii au declarat pentru CNN că orașul a devenit un fel de „iad pe pământ”. Imaginile surprinse de drone, dar și declarațiile celor rămași în orașul port stau mărturie și arată amploarea dezastrului produs de invazia Rusiei.

UPDATE 10:16 - Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că dacă Moscova va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente miercuri, aceasta va constitui intrarea Rusiei în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane.

UPDATE 10:00 - Blocul de locuințe de 12 etaje, bombardat cu o noapte înainte s-a prăbușit. Potrivit informațiilor preliminare anunțate de NEXTA, două persoane au fost rănite și 35 de persoane au fost evacuate. Salvatorii încă lucrează la fața locului.

Salvatorii încă lucrează la fața locului.

UPDATE 09:44 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video difuzată că poziţiile Ucrainei şi Rusiei la negocierile de pace sună mai realist, dar că este nevoie de mai mult timp pentru ca deciziile să fie în favoarea Ucrainei.

UPDATE 09:37 - Viceprimarul spune că trupele trimise pe front de Rusia țin 400 de oameni, inclusiv medici și pacienți, „ca ostatici”. În tot acest timp, forțele ruse continuă să se lupte și să avanseze în Ucraina, anunță Ministerul Apărării din Regatului Unit, potrivit BBC.

UPDATE 09:22 - Forțele ruse continuă să bombardeze orașe din Ucraina, lovind clădiri din Kiev. Două persoane au fost rănite după ce o clădire rezidențială din cartierul Șevcenkocu, 12 etaje a fost bombardată, scrie BBC.

Știrea inițială: Începerea războiului în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Rusia a cerut Ucrainei ”să depună armele”. Surse internaționale spun că mai multe avioane rusești sunt pe cale să atace mai multe obiective cheie din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin spune că din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că Moscova a aprobat o operațiune militară și a refuzat invitația de a avea discuții diplomatice. ”Astăzi am inițiat o conversație telefonică cu președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost liniște”, a declarat Zelenskiy.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că se roagă pentru locuitorii Ucrainei ”care suferă un atac neprovocat și nejustificat din parte forțelor militare rusești”.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Sursa foto: BeeBright / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri