Ucraina și Rusia înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace bazat pe 15 puncte, listă care include încetarea focului și retragerea Rusiei, dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitele forțelor sale armate, relatează Financial Times, citând surse apropiate.

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar implica Kievul la renunțarea ambițiilor sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia.

Natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei – și acceptarea lor față de Moscova – s-ar putea dovedi totuși a fi un mare obstacol în calea oricărui acord, la fel ca și statutul teritoriilor ucrainene „confiscate” de Rusia în 2014.

Deși atât Moscova, cât și Kievul au declarat că au făcut progrese în ceea ce privește termenii unui acord, oficialii ucraineni rămân sceptici că Vladimir Putin este pe deplin angajat în pace și își fac griji că, în acest timp, Moscova ar putea câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și de a-și relua ofensiva.

În ceea ce privește acordul, acesta ar stipula că Ucraina și-ar putea menține forțele armate, dar ar fi obligată să rămână în afara alianțelor militare precum NATO și să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri reporterilor că neutralitatea Ucrainei pe baza statutului Austriei sau Suediei este o posibilitate.

Această opțiune este într-adevăr în discuție acum și este una care poate fi considerată neutră”, a spus Peskov.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a spus că „formulări absolut specifice” sunt „aproape de a fi convenite” în cadrul negocierilor.

În ciuda progresului negocierilor de pace, orașele ucrainene au fost bombardate puternic pentru a treia noapte consecutiv, în timp ce Kievul a anunțat că va lansa o contraofensivă împotriva invadatorilor ruși.

Într-un discurs video adresat membrilor Congresului de miercuri, Zelenski a pledat ca SUA să impună o zonă interzisă de zbor sau să ofere avioane de luptă sau alte mijloace pentru a evita atacul Rusiei asupra țării sale și să impună sancțiuni economice mai dure Moscovei.

Într-un apel dramatic, Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de sprijinul Americii după ce Rusia a lansat o „ofensivă brutală împotriva valorilor noastre”. El le-a cerut americanilor să-și amintească atacurile de la Pearl Harbor și din septembrie 2001 și a arătat un videoclip cu atacurile cu rachete și bombardamentele care distrug orașele ucrainene.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski a spus pentru Financial Times că Ucraina, ca parte a oricărui acord, „își va păstra cu siguranță propria armată”.

Totodată, el a minimizat semnificația interzicerii bazelor străine în Ucraina, spunând că aceasta a fost deja exclusă de legea ucraineană, ceea ce înseamnă că ucrainenii nu vor avea nicio problemă în a accepta cerințele rușilor în această privință.

Două dintre persoane au spus că presupusul acord include și prevederi privind consacrarea drepturilor pentru limba rusă în Ucraina, unde este vorbită pe scară largă, deși ucraineană este singura limbă oficială. Rusia și-a încadrat invazia ca o încercare de a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina de ceea ce pretinde că este „genocid” al „neonaziştilor”.

Podoliak a spus că „problemele umanitare, inclusiv chestiunile lingvistice, sunt discutate doar prin prisma intereselor exclusive ale Ucrainei”.

Cel mai mare punct de conflict rămâne cererea Rusiei ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei din 2014 și independența a doi state separatiști în regiunea de frontieră de est a Donbasului.

Ucraina a refuzat până acum, dar este dispusă să compartimenteze problema.

„Teritoriile disputate și în conflict [sunt] într-un caz separat. Până acum, vorbim despre o retragere garantată din teritoriile care au fost ocupate de la începutul operațiunii militare din 24 februarie”, când a început invazia Rusiei, a mai spus Mikhailo Podoliak.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri