O propunere ca Ucraina să devină o țară neutră, dar să-și păstreze propriile forțe armate ar putea fi privită ca un anumit tip de compromis, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sugerând posibile progrese în negocierile de pace, scrie agenția Bloomberg.

Peskov a refuzat să ofere detalii dincolo de a confirma că ideea de neutralitate în stil suedez sau austriac se negociază în discuțiile din curs dintre Rusia și Ucraina care încearcă să ducă la încheierea războiuli, care a ajuns la a 21-a zi.

„Aceasta este o variantă care se discută în prezent și care ar putea fi considerată într-adevăr un compromis”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA.

Dacă Rusia ia cu adevărat în serios această variantă, ar putea fi vorba de un pas înapoi din partea lui Putin, care și-a început invazia Ucrainei afirmând că scopul său este să protejeze oamenii supuși hărțuirii și genocidului comis de autoritățile de la Kiev și că urmărește „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Peskov a comentat remarcile lui Vladimir Medinsky, negociatorul-șef al Rusiei, care a declarat anterior la televiziunea de stat din Moscova: „Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă”.

Ucraina nu a confirmat însă că este dispusă să discute despre neutralitate. Oficialii Kievului spun că sunt gata să negocieze pentru a pune capăt războiului, dar nu să se predea sau să accepte ultimatumurile rusești.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri