Condițiile din Mariupol, unul dintre cele mai intens bombardate orașe din Ucraina, devin insuportabile, din cauza atacurile neobosite ale forțelor ruse. Supraviețuitorii au declarat pentru CNN că orașul a devenit un fel de „iad pe pământ”. Imaginile surprinse de drone, dar și declarațiile celor rămași în orașul port stau mărturie și arată amploarea dezastrului produs de invazia Rusiei.

Consiliul orășenesc Mariupol a anunțat marți că aproximativ 2.000 de mașini private au putut părăsi orașul, iar alte 2.000 de vehicule sunt parcate pe ruta principală de ieșire din Mariupol. Plecările au avut loc în ciuda eșecului continuu de a stabili în mod oficial coridoare sigure pentru evacuarea civililor din Mariupol, care este asediat intens de la 1 martie.

Aproximativ 2.500 de civili au murit în Mariupol, estimează oficialii ucraineni. Aproximativ 350.000 de oameni sunt blocați în oraș, oficialii avertizând că cei rămași nu au curent, apă și căldură.

Două femei care au reușit să evadeze în regiunea Zaporizhzhia, la aproximativ 140 de mile distanță (aproximativ 226 de km), au povestit în ce condiții se află Mariupol.

Lidiia, care nu și-a dat numele de familie din motive de siguranță, a declarat că a decis să părăsească Mariupol după ce bombardamentele rusești au început să lovească mai aproape de casa ei.

„Am părăsit orașul sub bombardamente. Nu este liniște în Mariupol. Astăzi am vorbit cu vecinii noștri, au spus că situația acum este și mai gravă, așa că nimeni nu știe dacă oamenii vor putea pleca astăzi de la Mariupol”, a spus tânăra de 34 de ani.

Ea a spus că a petrecut două săptămâni într-un subsol cu alte aproximativ 60 de persoane, adăugând că a plecat doar ocazional pentru a recupera obiecte din apartamentul ei.

Descriind călătoria în afara orașului, Lidiia a spus: „Ne-am oprit de mai multe ori și i-am ascuns pe copii pentru că avionul zbura foarte jos, direct deasupra noastră. Ne era teamă că vom ajunge sub foc. În orice caz, nu mai era posibil să stăm în Mariupol. Este iadul pe pământ acolo”.

Svitlana, care, de asemenea nu și-a dat nici numele de familie din motive de siguranță, a declarat pentru CNN că a lăsat 17 persoane să se adăpostească în casa ei după ce casele lor au fost distruse și a gătit supă în grădina ei folosind apă de ploaie.

„Când a început războiul, nu am vrut să plec. Dar când obuzele au început să zboare peste cap non-stop, a devenit insuportabil să rămân acolo (...) Fiul meu a rămas la Mariupol, sunt foarte îngrijorată pentru el, dar a decis să rămână. Nu l-am putut convinge să plece”, a spus femeia în vârstă de 57 de ani.

Vorbind despre condițiile din Mariupol, Svitlana a spus: „În oraș au mai rămas mulți oameni. Le-am spus vecinilor că se poate să plece, dar le este frică. Ieri, ultimul magazin alimentar din oraș a fost bombardat, mă întreb cum vor supraviețui oamenii acum?”.

400 de oameni, ținuți ostatici în spitalul din Mariupol

Un oficial ucrainean a acuzat marți trupele ruse că țin prizonieri oameni la Spitalul Regional de Terapie Intensivă din Mariupol, Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale Donețk, a declarat că medicii și pacienții sunt reținuți împotriva voinței lor, adăugând că unul dintre angajații spitalului a reușit să transmită informații despre ceea ce se întâmplă.

„Este imposibil să ieșim din spital. Se trage cu putere, noi stăm la subsol. De două zile mașinile nu au mai putut să meargă la spital. Clădiri înalte din jurul nostru ard. Rușii s-au repezit spre noi. Sunt 400 de oameni din clădirile învecinate la spitalul nostru. Nu putem pleca”, a spus Kyrylenko pe canalul său oficial Telegram, citându-l pe angajatul spitalului.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri