Ucraina și Moldova s-au conectat la rețeaua europeană de electricitate, separându-se complet de cea rusească. Procesul trebuia să se încheie abia în 2023, dar din cauza invaziei a fost urgentat și s-a efectuat în mai puțin de 3 săptămâni.

Ucraina și Republica Moldova și-au sincronizat, începând din 16 martie, rețelele electrice cu cea europeană - Continental European Power System, cea mai mare rețea din lume, care până acum acoperea toate statele europene (inclusiv România) cu excepția Rusiei, Ucrainei, Belarus și Moldovei (vezi harta). Anunțul a fost făcut de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității).

ElectricityUCTE.svg
By No machine-readable author provided. Kimdime assumed (based on copyright claims). –see file history– - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Ulterior, președintele Volodimir Zelenski a salutat evenimentul pe Twitter, scriind că ”Acum avem un singur sistem energetic”, iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, l-a calificat drept ”un moment istoric” care ”va permite ucrainenilor să-și țină rețeaua de electricitate stabilă și luminile aprinse.”

Sincronizarea va începe cu o etapă de probă. În mod normal, ea era planificată pentru anul 2026, ulterior fiind devansată pentru 2023, după ce s-a stabilit că ambele state îndeplinesc condițiile tehnice - în termeni generali, să demonstreze că pot opera în condiții stabile rețelele la standardul continental de 50 Hz, dar și că pot rezista la posibilele atacuri ale hackerilor.

La sfârșitul lunii februarie 2022, însă, operatorii din cele două țări, Ukrenergo și Moldelectrica, au transmis cereri pentru sincronizare de urgență cu rețeaua europeană, după ce s-au deconectat de la sistemele de electricitate ale Rusiei și Belarus. Kievul planificase această deconectare, însă doar ca test, încă dinaintea invaziei rusești. Ucraina își făcuse rezerve de cărbune pentru scenariul în care rușii ar fi refuzat reconectarea la finalul testului și întărise securitatea cibernetică a rețelelor sale, cu ajutorul experților americani.

Citește și: Zelenski elimină TVA, impozitele și controalele la firmele din Ucraina. ”Plătești doar dacă poți”

Sincronizarea Ucrainei la rețelele europene este unul dintre elementele cheie ale integrării sale cu piețele UE, scrie Aura Sabadus, analist al ONG-ului american Atlantic Council. Ea va permite Kievului, în primul rând, să elimine riscurile legate de conectarea la rețeaua rusească, dar și să înceapă să treacă la generarea de energie curată, să liberalizeze și să transparentizeze piața energiei electrice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri