La mijlocul lunii martie, Ucraina și Moldova s-au conectat la rețeaua europeană de electricitate, separându-se complet de cea rusească, cu un an mai devreme decât se plănuise. Detaliile dramatice ale acestui divorț au fost prezentate de CEO-ul operatorului național de distribuție a energiei electrice din Ucraina.

”Pe 24 februarie ne-am deconectat de la rețelele din Rusia și Belarus cu 4 ore înainte să înceapă invazia. Eram aici, în biroul din sediul Ukrenergo în acea noapte, pentru a superviza procesul de deconectare. Am terminat la 1:32 noaptea, patru ore mai târziu a început invazia. A trebuit să operăm în regim izolat timp de 3 săptămâni, în loc de zile, cum preconizasem”, a povestit Volodimir Kudrițki, CEO Ukrenergo, operatorul național de distribuție a energiei electrice din Ucraina.

Declarațiile au fost făcute la conferința ”The Role of the Three Seas Initiative in Accelerating the EU Energy Decoupling from Russia”, organizată de Ambasada Poloniei și Expert Forum (în video, conferința integrală).

Ulterior, Ucraina și Republica Moldova și-au sincronizat, începând din 16 martie, rețelele electrice cu cea europeană - Continental European Power System (vezi harta). Aceasta este cea mai mare rețea din lume, care până la 16 martie acoperea toate statele europene (inclusiv România) cu excepția Rusiei, Ucrainei, Belarus și Moldovei.

ElectricityUCTE

Unul dintre cele mai complexe procese tehnologice

Sincronizarea rețelelor energetice este, din punct de vedere tehnic probabil unul dintre cele mai complexe procese inventate vreodată de omenire. Poate dura ani, chiar decenii, ca o țară să se conecteze la un sistem”, explică Kudrițki. În acest caz, s-a recurs la sincronizarea de urgență, care permite interconectarea fără ca toate măsurile să fie finalizate, ci prin asigurarea unor măsuri suplimentare de atenuare pentru limitarea riscurilor operaționale. Acesta a permis sprijinirea Ukrenergo și Moldelectrica în menținerea stabilității sistemelor energetice ucrainene și moldovenești.

Sincronizarea dintre sistemul european și cele din Moldova și Ucraina este în lucru încă din 2017. În mod normal, ea era planificată pentru anul 2026, ulterior fiind devansată pentru 2023, după ce s-a stabilit că ambele state îndeplinesc condițiile tehnice. În termeni foarte generali, acestea impun ca țările să demonstreze că pot opera în condiții stabile rețelele la standardul continental de 50 Hz, dar și că pot rezista la posibilele atacuri ale hackerilor. În cazul Ucrainei, acest proiect a implicat investiții de 700 de milioane de euro în rețea și capacitatea de generare.

Operațiune în condiții de război

”Chiar și înainte de invazie, mulți parteneri ne-au spus că procesul va fi riscant, așa că ne-am pregătit foarte bine. Desigur, nu ne gândisem că vom opera în regim izolat în condiții de război, că vom suferi bombardamente constante asupra infrastructurii de distribuție și ocuparea unor centrale energetice extrem de importante, cum ar fi cea nucleară de la Zaporojie. Cred că nivelul nostru de pregătire ne-a dat forța să supraviețuim acelor 3 săptămâni. Stabilitatea rețelei în acea perioadă cred că a fost unul dintre cele mai importante argumente pentru ca ENTSO-E [n. red.: Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității] să ne sincronizeze cu rețeaua europeană cu un an mai devreme decât se plănuise”, spune CEO-ul Ukrenergo.

Mai mult, afirmă Kudrițki, sistemele energetice moderne sunt concepute astfel încât să fie conectate la cele ale vecinilor și la rețele sincronizate, pentru a împărți riscurile și beneficiile. Operatorul ucrainean lucrează acum la crearea unor oportunități de export-import între Ucraina, Moldova și UE. Acesta este însă un proces foarte complex din punct de vedere tehnic, deoarece exportul de energie are tendința să destabilizeze rețeaua.

Sursa: Ukrenergo

Ucraina speră să schimbe regulile jocului pe piața europeană a energiei electrice

Dar, spune Kudrițki, ”integrarea Ucrainei în piața europeană a energiei poate schimba regulile jocului și poate substitui, sperăm noi, exporturile rusești.” În plus, afirmă el, mixul energetic ucrainean este mai verde decât media europeană în acest moment și va crește nivelul de securitate energetică al țărilor vecine. Deja Ucraina acoperă 30% din nevoile de energie electrică ale Moldovei și exportă către Polonia, dar potențialul e mai mare.

Citește și: Hidroelectrica, cele mai mici facturi la curent. Care sunt cele mai bune oferte la energie electrică în acest moment

Țările baltice vor fi și ele sincronizate cu Europa în 2025 sau chiar mai devreme. Astfel, spune Kudrițki, va scădea influența Rusiei pe piața energiei electrice și ”va scădea sau chiar va fi eliminată influența centralei nucleare belaruse, construită fără respectarea regulilor și procedurilor, la granița cu Ucraina”.

Este vorba despre centrala Astraveț, aflată la doar 40 km de Vilnius. Centrala, făcută cu bani și tehnologie rusească, a intrat în funcțiune în 2020, iar șeful Ukrenergo speră că va fi eliminată de pe piață și se va închide odată ce Ucraina va fi integrată complet în rețeaua europeană și va putea exporta energie.

Belarusian Nuclear Power Plant construction (2017) 2

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri