UPDATE 19:16 - SUA nu au văzut „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei cu privire la urmărirea păcii de când au invadat Ucraina, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, potrivit BBC.

Blinken a făcut aceste comentarii după ce Rusia și Ucraina au purtat discuții de pace, iar Moscova a anunțat că va „reduce drastic” operațiunile de luptă din Kiev și Cernihiv pentru a „crește încrederea reciprocă”.Turcia a spus că discuțiile au reprezentat cel mai semnificativ progres de până acum în discuțiile dintre ambele părți. Cu toate acestea, Blinken a transmis că există o diferență între ceea ce spune Rusia și ceea ce face, iar SUA s-au concentrat pe acesta din urmă.

UPDATE 18:35 - Reducerea operațiunilor militare nu înseamnă încetarea focului, au transmis oficialii din Rusia. Promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei nu reprezintă o încetare a focului, a declarat negociatorul principal al Moscovei în discuțiile cu Ucraina, potrivit BBC.

„Acesta nu este o încetare a focului, însă aspirația noastră este să ajungem treptat la o detensionare a conflictului cel puțin pe aceste fronturi”, a spus Vladimir Medinsky într-un interviu acordat agenției de presă TASS.

UPDATE 16:00 - Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanţiale" la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi, în timp ce omologii lor ucraineni au afirmat că au cerut un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării, semnat de mai multe state garante

"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin. Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre "discuţii substanţiale" între cele două părţi şi a spus că propunerile "clare" ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi "studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui" Vladimir Putin. Potrivit lui, o întâlnire între cei doi preşedinţi Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, solicitată şi de partea ucraineană, şi reprezentanţii statelor garante, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.

Ce propuneri a avut Ucraina

Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul unor garanţii de securitate la ultima rundă de discuţii cu Rusia, ceea ce înseamnă că nu se va alătura unor alianţe militare şi nu va găzdui baze militare pe teritoriul său, au declarat marţi negociatorii ucraineni pentru jurnaliştii de la Istanbul. Propunerea va include şi o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate şi va intra în vigoare numai în eventualitatea unei încetări complete a focului. De asemenea, partea ucraineană îşi doreşte garanţii de securitate de tipul Articolului 5 din tratatul NATO, respectiv clauza sa de apărare colectivă. Printre cei care garantează securitatea Ucrainei s-ar putea afla Polonia, Israel, Turcia şi Canada.

"Dacă reuşim să consolidăm aceste prevederi cheie, iar pentru noi este cel mai important, atunci Ucraina va fi în poziţia de a remedia statutul său actual de stat neafiliat şi fără arme nucleare sub forma unei neutralităţi permanente", a declarat negociatorul Oleksandr Şali. "Nu vom găzdui baze militare pe teritoriul nostru, nu vom desfăşura contingente militare pe teritoriul nostru şi nu vom intra în alianţe militar-politice", a spus el, potrivit televiziunii naţionale ucrainene.

Există suficient material în actualele propuneri ucrainene pentru a merita o întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cel rus Vladimir Putin, au spus negociatorii ucraineni, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea Rusiei.

Negociatorii ruşi şi ucraineni s-au mai întâlnit faţă în faţă de trei ori, în apropierea frontierei Belarusului, iar următoarele runde de tratative s-au purtat prin videoconferinţă.

Care sunt condițiile de pace puse de Ucraina și de Rusia

Kievul afirmă că obiectivele sale la negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi garanţii de securitate.

Moscova cere renunţarea la aderarea Ucrainei la NATO, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi recunoaşterea apartenenţei la Rusia a Crimeei, anexată în 2014.

Citește și: Cum se vede criza refugiaților de dincolo de graniță | Interviu cu un voluntar care a fost de patru ori cu ajutoare în Ucraina

Guvernul de la Ankara are în continuare relaţii bune cu ambele părţi şi se consideră un mediator în conflict. Turcia a găzduit deja o întâlnire a miniştrilor de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Dmitro Kuleba, în 10 martie. Dialogul acestora la Antalya nu a dus însă la progrese semnificative.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri