Într-un maraton de evenimente care includ summitul extraordinar al NATO, un summit G7 şi, de asemenea, un summit al Uniunii Europene, principalii actori occidentali implicați în soluționarea crizei ucrainene se întâlnesc pentru a impune noi sancțiuni și a decide noi măsuri pentru dezescaladarea crizei.

Evenimentele, de importanță majoră pentru aliații occidentali, vin în contextul în care Joe Biden a fost criticat intens pentru decizia de a nu vizita și Ucraina, țara care, până la urmă, subiectul celor mai mari provocări geopolitice actuale, arată o analiză AP.

Dincolo de această decizie însă, iată ce interese au, conform publicației, fiecare dintre actorii participanți la eveniment.

Ce dorește să obțină Joe Biden

Președintele american va anunța, cel mai probabil, noi sancțiuni la adresa Rusiei, asigurându-se în același timp că orice eventuale disensiuni sau neconcordanțe ar putea apărea în avalanșa de măsuri luate de occident, vor fi reduse la minimum.

De asemenea, notează publicația, Joe Biden va căuta să aplaneze ideea Poloniei de a trimite trupe occidentale de menținere a păcii în Ucraina, pe care Rusia le-a și condamnat, de altfel, spunând că acestea, odată trimise, vor duce automat la un conflict NATO-Rusia.

În ansamblu, liderul american va încerca să transmită un mesaj de unitate al aliaților, occidentali, mai ales că, pentru unii dintre aceștia, amintirea relațiilor nu tocmai liniștite cu fostul președinte Donald Trump, încă sunt proaspete.

Ce dorește să obțină NATO

Impresia de unitate va fi de asemenea importantă pentru Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, mai ales în contextul în care, pentru mulți lideri europeni există încă senzația că Statele Unite ale Americii dictează ceea ce se întâmplă în cadrul NATO.

De asemenea, organizația va încerca să stabilească așa-numitele "linii roșii", dincolo de care NATO va ieși din postura sa defensivă pentru o confruntare directă cu Rusia. Printre acestea, bineînțeles, recurgerea la arme nucleare.

Nu în ultimul rând, vor fi făcute anunțuri ceva mai concrete privind regândirea prezenței militare aliate pe flancul estic, inclusiv în contextul recentei adoptări de către UE a Busolei Strategice.

Ce dorește să obțină Uniunea Europeană

De asemenea, Uniunea Europeană va miza pe cartea unității, tot ca urmare a amintirilor nefaste sub cei 4 ani de mandat ai lui Donald Trump.

În același timp însă, notează publicația AP, este posibil ca liderii UE să încerce să tempereze avântul pentu sancțiuni al lui Joe Biden, în contextul în care volumul de exporturi european către Rusia este de nouă ori mai mare decât cel similar american.

Totodată, relația strânsă dintre americani și partenerii lor europeni se presupune că va trimite un mesaj puternic către China, înaintea unui summit UE-China ce va avea de asemenea loc în curând.

Ce dorește să obțină Ucraina

Deși președintele Volodimir Zelenski nu va participa, efectiv, la vreunul dintre cele trei summit-uri, el va fi prezent în gândurile tuturor, mai ales că a exprimat în repetate rânduri care este tipul de ajutor pe care îl dorește țara sa.

Acesta a și avut, de altfel, o serie de conversații cu liderii occidentali înaintea celor trei summit-uri de săptămâna aceasta, pledând în permanență pentru sancțiuni cât mai dure la adresa Rusiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri