29 Martie 2022

Surse: Rusia ar putea să renunțe la ”denazificare” și să permită Ucrainei să adere la UE



Apar primele semne ale unei posibile păci în Ucraina, în cursul negocierilor de la Istanbul.

Rusia va renunţa la obiectivul său de "denazificare" a Ucrainei şi este dispusă să permită acestei ţări să adere la Uniunea Europeană dacă Kievul nu se aliniază militar, a informat marţi publicaţia britanică Financial Times (FT), referitor la termenii de negociere a unui armistiţiu între cele două ţări,scrie Agerpres. FT a relatat că patru persoane la curent cu negocierile dintre Kiev şi Moscova analizează un acord de pace care prevede ca Ucraina să nu intre în NATO, în schimbul obţinerii de "garanţii de securitate".

Potrivit sursei citate, proiectul de acord nu conţine nicio referire la "denazificare", "demilitarizare" şi protejarea limbii ruse în Ucraina, o parte dintre motivele invocate de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-şi justifica invazia în Ucraina. Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au fost reluate marţi la reşedinţa președintelui Turciei din Istanbul.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare? Cosmin Popa, specialist în spațiul rusesc: ”Perfect posibil pentru a-și crea o poziție de negociere”

FT scrie că presupusele concesii avute în vedere de Kremlin sunt consecinţa lipsei de progrese în campania sa militară, care s-a lovit de "o rezistenţă ucraineană mai feroce" decât prevăzuse Moscova. Proiectul de acord ar mai prevedea că Ucraina nu va dezvolta arme nucleare, nu va găzdui pe teritoriul său baze militare străine şi va renunţa la orice fel de demers privind aderarea la NATO.

În schimb, Ucraina va obţine "garanţii de securitate" din partea mai multor ţări, între care figurează Rusia, SUA, Regatul Unit, Canada, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Israel şi Turcia. Un ipotetic acord de pace trebuie validat "de garanţi" - care deocamdată nu au fost desemnaţi - şi de parlamentele acestor ţări, după cum a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Financial Times.

Proiectul de acord lasă deoparte, momentan, unul "dintre subiectele cele mai controversate", care se referă la pretenţiile Kievului asupra teritoriilor ucrainene anexate ilegal de către Rusia în 2014, teme care - potrivit surselor citate de FT - ar putea fi abordate personal de Putin şi Zelenski "la o dată ulterioară".



Citeste si