1 Aprilie 2022

Spania, prima țară UE care instituie raționalizarea alimentelor la supermarketuri



Spania este prima țară din Uniunea Europeană care permite limitarea numărului de produse pe care le poate achiziționa un client din magazine, pentru a preveni limitarea stocului de alimente de bază.

Măsura, instituită de Guvernul spaniol, stipulează faptul că aceasta poate fi instituită "în mod excepțional și acolo unde există circumstanțe extraordinare pentru o situație de forță majoră care să justifice acest lucru", transmite publicația The Local.

Această situație a survenit în urma golirii rafturilor din multe supermarketuri spaniole ca urmare a unui cumul de doi factori: războiul din Ucraina și o grevă a șoferilor de camioane. La rândul lor însă, aceștia protestau tot ca urmare a unui efect colateral al războiului ruso-ucrainean, mai precis scumpirea prețului la combustibili.

În urma cu numai trei săptămâni însă, magazinele spaniole impuneau de asemenea raționalizarea vânzării uleiului de floarea soarelui pentru a împiedica clienții să cumpere cantități prea mari din acest produs ca urmare a panicii induse de războiul din Ucraina.

Dintre categoriile de produse care s-au scumpit cel mai mult în Spania în intervalul 6-20 martie, potrivit unui studiu realizat de Kantar, primul este uleiul, al cărui preț a crescut cu 303% față de aceeași perioadă din 2021, pastele, care s-au scumpit cu 183%, orezul, cu o creștere de 181% și laptele, respectiv 145%.



Citeste si