Un batalion de belaruși luptă în războiul din Ucraina, însă nu alături de ruși, având în vedere că Belarus este singura aliată a lui Putin din Regiune. Între ei se află, din contră, persoane care doresc căderea regimului autoritar de la Minsk, scrie Washington Post.

Deși inițial a părut că este gata să îl susțină pe aliatul său, Putin, inclusiv prin sprijin militar, Aleksandr Lukașenko s-a exprimat în cele din urmă direct, după ce Ucraina a demonstrat că este capabilă să reziste. El a afirmat că forțele Belarusului nu au intrat și că nici nu vor intra în Ucraina. Se pare că cetățenii săi au fost de o altă părere.

Pavel Kulazanka este unul dintre sutele de belaruși care luptă în Ucraina alături de forțele Kievului, inspirat de succesele țării vecine în apărarea contra invadatorilor ruși. Kulazanka este fost disitent belarus care a participat la proteste și la acțiuni de sabotaj împotriva regimului.

Kulazanka a fost determinat, de asemenea, să se alăture luptei în încercarea de a folosi elanul dat de succesele ucrainenilor și pe teritoriul Belarusului, cu intenția de a provoca sfârșitul puterii lui Lukașenko, liderul autocrat de la Minsk care deține frâiele de 28 de ani.

Belarușii, voluntari într-un batalion denumit după un fost insurgent anti-rus din secolul XIX

Mulți belaruși s-au alăturat „Batalionului Kastus Kalinvski”, care poartă numele unui lider din anii 1860 care a condus o insurecție împotriva Rusiei. Voluntarii belaruși s-au folosit de decizia marțială a Kievului de a permite străinilor să ocupe locuri în rândurile forțelor sale, deși nu ca ofițeri.

Peste zece astfel de voluntari au fost intervievați de Washington Post și au afirmat că în spatele motivației lor este o cauză comună a Ucrainei și a Belarusului – aceea a mișcării pro-democratice.

„Viața este despre a face pași pe calea credinței”, a spus Kulazanka în timpul unei pauze de la antrenamentele cu armele AK-47 dintr-o suburbie vestică a Kievului.

„Lupta împotriva lui Lukașenko a fost un astfel de pas. Părăsirea Belarusului a fost un alt pas. Refacerea vieții în SUA a fost un altul, iar pasul suprem este să lupt aici”, a mai spus voluntarul belarus.

Aproximativ 200 de membri ai acestui batalion de voluntari servesc Ucraina chiar pe primele rânduri ale frontului, incluzând luptele din Irpin, de la periferia Kievului, unde armatele țării invadate au reluat controlul.

Acești voluntari sunt echipați și plătiți în cea mai mare parte prin donații din diasporele belaruse și ucrainene, incluzându-le pe cele din SUA.

Recenta integrare a batalionului între forțele armate ucrainene a însemnat că o parte dintre voluntari au primit arme și armuri, inclusiv unele furnizate de NATO Armatei Ucrainei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri