Guvernul discuta proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute

Guvernul urmeaza sa dezbata, in sedinta de joi, in prima lectura, proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute, initiat de MAI, scrie Agerpres.

Proiectul, care prevede posibilitatea utilizarii unor mijloace si metode de localizare pentru gasirea unei persoane disparute aflate intr-o situatie de vulnerabilitate, a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat al MAI, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificari esentiale pentru a imbunatati modul in care sunt cautate persoanele disparute si felul in care se intervine pentru localizarea acestora, in special a celor despre care exista informatii ca sunt in pericol iminent.

Proiectul prevede posibilitatea utilizarii tehnicii de localizare si atunci cand persoana disparuta aflata intr-o situatie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infractiuni de rapire) contacteaza autoritatile prin mijloace informatice de comunicare.

Exemple de persoane vulnerabile: persoana cu privire la care exista date si informatii ca este victima unor infractiuni contra vietii, de lipsire de libertate in mod ilegal, de trafic si exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale; copiii; persoana care urmeaza un tratament medical a carui intrerupere ii pune in pericol integritatea corporala, sanatatea sau viata; persoana cunoscuta cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care exista date si informatii ca planifica sa se sinucida.

Citeste si:
Guvernul promite rambursarea 100% a voucherelor de călătorie emise...
Guvernul promite rambursarea...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Printr-un alt proiect de hotarare, Executivul va decide cu privire la acordarea unor ajutoare de urgenta. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se propune acordarea de ajutoare de urgenta in suma totala de 973.700 lei pentru sprijinirea unui numar total de 280 familii si persoane singure din 35 de judete si Bucuresti care se afla in situatii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundatii si fenomene meteorologice severe, probleme grave de sanatate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune sociala, in vederea ameliorarii situatiei socio-materiale, de locuit si de sanatate ale acestora.

Totodata, va fi aprobat si un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 494/2011 privind infiintarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO.

Un alt proiect de hotarare vizeaza declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Autostrada Sibiu-Pitesti"- Sectiunea 1 Sibiu - Boita.

In cadrul sedintei de Guvern va fi adoptat si un memorandum avand ca tema aprobarea Planului de actiuni pentru implementarea Programului National de Reforma 2019 si a Recomandarilor Specifice de Tara 2019.

Citeste si:
Explozii Beirut: Bilanț sumbru, peste 60 de persoane sunt în...
Explozii Beirut: Bilanț...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri