Deputatul PSD Catalin Radulescu, cunoscut si ca deputatul „mitraliera”, a depus in Parlament trei proiecte de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala. Este vorba inclusiv de redefinirea unor infractiuni precum luarea si darea de mita, traficul de influenta si abuzul in serviciu, scrie digi24.ro.

Unul dintre proiectele initiate de Catalin Radulescu si semnat de alti 39 de senatori si deputati PSD, prevede modificarea alin. 1 art. 175 din Codul penal. Prevede scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici.

Alineatul ar urma sa arate astfel: „(1) Functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:

- exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti sau exercita o functie publica, cu exceptia persoanelor care au fost alese in functii de demnitare publica;
- exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia”.

Practic, din forma acum in vigoare a Codului penal dispare „exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura”.
Daca modificarile vor fi adoptate, toti alesii - primari, parlamentari si presedinte - nu vor mai fi considerati functionari publici, in sensul legii penale, si nu vor mai raspunde ca atare.

„Diferentele intre demnitarii publici alesi si functionarii publici constau si in modalitatea de remunerare si raporturile ce se nasc din specificul muncii.

Functionarii publici presteaza munca in baza unui contract individual de munca fiind remunerati cu salariu si aflandu-se intr-un raport de subordonare fata de conducatorul ierarhic superior. Demnitarii alesi sunt remunerati prin indemnizatii si nu se afla in raporturi de subordonare”, argumenteaza Radulescu modificarea dorita, in expunerea de motive.

Reducerea pedepselor si executarea lor la domiciliu, dezincriminarea unor infractiuni

Al doilea proiect depus de cei 39 de deputati PSD vizeaza modificarea Codului penal si Codului de procedura penala.

Una din modificarile propuse se refera la art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, referindu-se la pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni: „Cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporita cu pana la 1/3 din aceasta”.
In Codul penal in vigoare, „se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”. Rezulta, asadar, pedepse mai mici.

O alta modificare vizeaza introducerea a doua noi alineate la art. 60:
„(2) Pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani se executa la domiciliu.
(3) Pedeapsa cu inchisoarea la domiciliu se aplica si in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu inchisoarea peste 3 ani dar cu varsta de cel putin 60 de ani sau al celor care sufera de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.

Radulescu doreste si modificarea art. 289 alin. (1) referitor la luarea de mita: „(1) Fapta functionarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primeste bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica ori de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta”. Fata de forma in vigoare, scade limita inferioara a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) si dispare sintagma „sau pentru altul”.
Cu alte cuvinte, luarea de mita pentru o alta persoana ar urma sa nu mai fie infractiune.

Cat despre darea de mita (art. 290), pedepsele ar urma sa scada: „de la 6 luni la 5 ani” in loc de „de la 2 la 7 ani”.

La fel ca la luarea de mita, traficul de influenta (art. 291) savarsit „pentru altul” ar urma sa nu se pedepseasca. In celelalte cazuri, cand este „pentru sine”, fapta ar urma sa se pedepseasca cu inchisoarea „de la 1 la 5 ani” in loc de „de la 2 la 7 ani”.

Cumpararea de influenta „pentru altul” ar urma si ea sa fie dezincriminata, iar cand este „pentru sine” s-ar pedepsi mai bland.

De precizat ca peste tot in loc de „bani ori alte foloase” ar urma sa fie „bani ori alte foloase materiale”, ceea ce restrange iar aria de aplicare a Codului penal.

In privinta abuzului in serviciu (art. 297), ar urma sa se vorbeasca de infractiune doar daca este vorba de „o paguba materiala mai mare de 200.000 de euro” (in prezent este „o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”). De asemenea, pedeapsa s-ar reduce: inchisoare de la 1 la 5 ani, fata de inchisoare de la 2 la 7 ani.

Nu in ultimul rand, Radulescu doreste abrogarea integrala a art. 299 din Codul penal, articol care se refera la „folosirea abuziva a functiei in scop sexual”.
Cat despre modificarile la Codul de procedura penala, deputatii PSD vizeaza ingreunarea dispunerii masurilor preventive si a denunturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri