7 Aprilie 2022

Opozant rus: Prin invadarea Ucrainei, Putin "și-a scurtat clar zil4ele la putere"



Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin "şi-a scurtat clar zilele la putere", a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, notează AFP.

Prin invadarea Ucrainei, "Putin a făcut să scadă în mod clar probabilitatea scenariului potrivit căruia să rămână la Kremlin până moare, aşa cum a intenţionat", a afirmat Leonid Volkov într-un interviu pentru AFP, cu prilejul Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie, transmite Agerpres.

Pentru opozant, preşedintele rus "a făcut o greşeală de calcul" lansând trupele sale împotriva ţării vecine la 24 februarie, iar această invazie este sortită eşecului.

Leonid Volkov a recunoscut că "Putin se descurcă bine pentru a-şi vinde propaganda" şi a justifica invazia în ochii acelei părţi a populaţiei ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.

Dar, a insistat Volkov, elitele ruse "trăiesc foarte rău cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare a regimului sau la o schimbare de sistem".

Comunitatea internaţională "ar trebui să ajungă la cei apropiaţi de Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze", a ţinut să menţioneze acest specialist în informatică, nevoit să părăsească Rusia când Aleksei Navalnîi tocmai fusese condamnat la nouă ani într-o colonie penitenciară cu condiţii drastice.

"Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Aleksei va fi eliberat din închisoare", a explicat Volkov.



Citeste si